Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2069870 www.bgdnes.bg

22 украинчета изгориха краката си на 60-градусова сцена

22 деца между 11 и 13 години от Украйна, играещи модерен балет, бяха приети по спешност в МБАЛ - Бургас с изгаряне на краката им.

В късния следобед вчера те са били принудени да танцуват на сцена на открито при нагрято покритие над 60 градуса.

Реклама

Имало е международен фестивал в комплекса, в който те са били участници. Децата е трябвало да изпълняват номер с цвички, но учителката, която ги придружавала, разпоредила да ги събуят и да излязат боси, твърди Флагман.

Бургаски лекари са обработили раните на украинчетата. 15 от тях са превързани, с бити инжекции против тетанус и натъпкани инжекционно с обезболяващи, след което отново с линейки са върнати под наблюдение в хотел „Гренада".

„Изгарянията са от втора А степен по ходилата, повредена е плантарната страна, работим с най-добрите медикаменти, инжектирали сме ги против тетанус", каза д-р Митева.

„В сряда трябва да дойдат за смяна на превръзките и контролен преглед, за тях не се притесняваме, защото там има лекари и те ще се грижат за тях, а и не искаме тук да ги травмираме допълнително", казаха от дежурния екип на Втора хирургия.

Седем от спешните случаи обаче са доста по-сериозни. Става дума за момичета на възраст 13-14 години, които са танцували най-дълго върху горещата настилка на сцената. Те са хоспитализирани, не са контактни, поради голямото количество обезболяващи, коментира изтъчникът.

Имената на играещите модерен балет са Дария Криворучко, родена през 1996 г., Юлия Павловна, родена през 1997 г., Александра Сапанина, родена през 1999 г., Ангелина Сидеровна, родена през 1999 г., Оксана Андреева, родена през 1997 г., Юлия Богатерова, родена през 1998 г. и Елизавета Молабилова, родена през 1999 г.

Реклама

„Нямаше как да знам, че сцената гори от лошото гумено покритие", е версията на ръководителката им Ирина Шепеленко.

Танцьорите са настанени в хотел „Гренада" в Слънчев бряг, където са отседнали 300 участници в международния фестивал „Слънце, радост и красота". Фестивалът традиционно се организира от Община Несебър. В него участие вземали всяка година състезатели от Русия, Украйна и Беларус. Децата пеят и играят на три сцени в Стария град.

„Моля ви, недейте да притеснявате г-жа Шепеленко, защото тя няма вина, може пак да припадне, всичко се разиграва тези дни пред очите ми и незаслужено обвинявате нея", заяви комплексният управител на хотела Лидия Славкова. Тя разказа вчера, че децата са настанени тук от 13 юни, фестивалът продължавал до 22 юни. Украинската група на г-жа Шепеленко - бивша балерина, пристигнала преди три дни. Всеки ден малките балерини тренирали в двора на хотела - през цялото време били боси и всичко било наред. Толкова много обичали треньорката си, че непрекъснато ѝ носели подаръци и цветя. Дори и днес, в хотела, независимо, че родители непрекъснато звъняха, за да питат как са децата им, част от групата продължаваше да я успокоява. Към 20 часа в хотела пристигна и представител на туроператорската фирма „МД турс", за да направи доклад за случилото се и за застраховките. Чухме да се дискутира настилката на сцената, за което отговаряли от Община Несебър.

Реклама
Реклама
Реклама