Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2069925 www.bgdnes.bg

Село гони мечки с тенекии от сирене

Иво АНГЕЛОВ

Жителите на смолянското село Търън дрънчат с тенекии от сирене, за да гонят мечките, които нападат дворовете им. Хората са заградили къщите си с металните съдове, за да плашат агресивните животни. Това разказа пред "България Днес" кметът на Търън Явор Говедаров.

"В продължение на 4-5 години имахме големи проблеми с мечките, защото те постоянно нападаха селото. С помощта на ловната дружинка от района и с нетрадиционните методи ги уплашихме и вече година живеем по-спокойно", каза още Говедаров.
Кметът стана известен и с това, че въведе такса гробище, тъй като местните масово не поддържали гробовете на починалите си близки. Той събирал по 2 лева от търънчани за поддръжката на траурния комплекс. "Гробищата са общоселски и никой не отделя средства за поддръжката им. Предишни години сме го правели с пари от кметството, ако ни останат. Просто не искам мястото да се занемарява", казва Говедаров. Преди година събирали по левче, но парите се оказали недостатъчни.

Реклама

Това обаче не е първата инициатива на нестандартния кмет. С активното участие на местни хора и доброволното даряване на средства в селото са успели да си изградят канализация и тротоари. Сами се справяли и с построяването на подпорни стени. Никой не карал жителите да дават пари, но те го правели, защото искали да живеят в по-добри условия. Всеки давал парите в магазина, където се води счетоводство, за да няма злоупотреби със средствата.

"Ние не получаваме европейско финансиране по програмата за селските райони и затова сами се справяме с трудностите. Надяваме се да ни включат в следващия програмен период, защото искаме да направим две екопътеки до Момчиловата крепост, която е на 5-6 км от селото. Искаме да привлечем туристи, които в реална среда могат да видят диви прасета и сърни", разясни амбициозният кмет.

 

Кметът управлява 29 години

65-годишният селски управник е най-дългогодишният кмет в Средните Родопи с 29 г. стаж на този пост. В селото, в което живеят 700 души, не искат и да чуят за друг кмет.
"Наскоро си подадох документи за пенсиониране и си обещах, че това ще ми е последният мандат. Хората обаче ме карат да остана, защото са доволни. Успешната формула, която мога да споделя с другите кметове, е - работиш ли за хората, те те избират", споделя Говедаров.

Той казва, че вече иска да си почине от кметските дела, но му е трудно да остави съселяните си, които разчитат на него.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама