Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2070104 www.bgdnes.bg

Йордан Караджов: Усмирителна риза за Сидеров!

- Г-н Караджов, какво мислите за протестите през последните дни, присъединявате ли се към тях?
- При предишния протест хората излязоха на улицата заради цените на тока и изведнъж се сетиха, че трябва да бутат Бойко Борисов. Разбира се, аз не одобрявам нито едно от правителствата, които дойдоха след 1989 г., защото нищо не направиха, освен че влязохме в Европейския съюз, но никой не разбра какво стана с този ЕС. Що се касае до това, което се случва от 3-4 дни насам, искам да направя дълбок поклон пред българското общество. Наистина! За моите 61 г. съм видял много неща и съм живял и през комунизма, и през други периоди от развитието или неразвитието на България. Най-важното сега е да не се допусне отново да се опорочат протестите, така както стана с предишните през януари.
- Според Волен Сидеров протестите са наченки на терористични актове. Как ще го коментирате?
- Той е един много болен човек. Психиатричните клиники отдавна трябваше да се заинтересуват от него. Снощи мирно и тихо тези 10-15 хил. души доказаха своята сила и той накрая на всичко това, което беше безкрайно мирно и цивилизовано, отиде да се бие с някакви хора, отново да докаже, че всичко се върти около него. Нека да го затворят много бързо в усмирителна риза. Това ще е най-правилното. Този човек никой не му е искал жълтата книжка, защото той за мен е освидетелстван.
- Може цялото това представление, което разиграва напоследък, да е само поза.
- В такъв случай той е голям артист.
- Какъв ви е коментарът за поведението на Волен Сидеров, който вчера не пусна на пресконференцията си телевизия СКАТ? Може ли народен представител да се държи по този начин?
- Ще цитирам моя баща, лека му пръст - такива хора малко бой са яли. Това е цялата работа. Защото този човек си търси нещо, което ще му се случи и никой няма да го види това. Той достатъчно много предаде своите избиратели и обърка държавата с това си нацистко поведение.
- Бяхте ли на някой от протестите и кога мислите, че ще спрат те?
- Ако наистина сега управляващите имат доблестта да си подадат оставката, според мен те ще спрат веднага. Защото хората бяха отново излъгани. И сега според мен бяха по-жестоко излъгани дори и като ни лъгаха за цените на парно, ток и така нататък.
- Каква според вас беше конкретната причина за масовото недоволство сега?
- Това, което се случи с ДПС, БСП и ДАтакаУ. Защото омръзна ми да ми говорят глупости, че не се наговарят. Такова нещо просто не е възможно. Също и че Орешарски сам бил предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това са пълни глупости. Господин Доган някъде отстрани, много отвисоко казва какво да се прави. Това е и най-лошото, че партия, която има двайсетина представители на народа в парламента, върти на пръст цялото общество.
- Президентът свали доверието си от правителството, избърза ли той с това си действие, или постъпи правилно?
- Президентът по принцип не го долюбвам по друга причина. Тя е, че той обиди моите фенове и тези на "Сигнал", както и мен на два пъти. Това стана, като бях предлаган от Министерския съвет, който бе управляван от Бойко Борисов, да бъда награден с орден "Св. св. Кирил и Методий" за принос към българската култура. Той не прие. На два пъти в продължение на две години Министерският съвет се занимава с личността на Йордан Караджов. Аз и сега искам да поздравя Вежди Рашидов, защото той направи каквото можа, но в крайна сметка Росен Плевнелиев се направи на луд. Поради какви причини никой не знае, може би не харесва музиката на "Сигнал". Това в момента обаче няма никакво значение, тук има много по-важни неща от този орден. В конкретния случай за първи път, откакто е на президентския пост, той удари с юмрук по масата и трябваше да каже това, което всъщност каза. Наистина поддържам това, което направи сега Плевнелиев.
- С какво този протест сега е по-различен от всички от 90-ата година насам?
- Аз наистина съжалявам, че не можах да се включа, защото съм на път и през цялото време съм с групата на концерти. Зарадвах се на мъдростта, която виждам в момента в очите на хората. Виждат се едни много по-интелигентни хора, които никой не ги води. Протестите от началото на годината се ръководеха от едни лумпени, които не знам как им позволи психиката и съвестта да излязат отпред и да кажат, че те са водачите. Тук в този случай това е възможно най-истинската човешка редакция. Аз видях и деца на раменете на бащите си, което за мен значи, че наистина краят на всичко онова, което се нарича власт, идва.
- Без власт все пак не може, но какво трябва да стане, за да се промени статуквото?
- При всички положения ние трябва да избягаме от анархията, защото ще станем още по-смешна държава в лицето на света. Наистина всички тези в днешния парламент трябва много бързо да стават и да си отиват.
- През ноември ще имате голям концерт по случай 35 г. на група "Сигнал", на фона на днешните събития поне това е нещо положително и музиката може да обедини хората. Как се чувствате след толкова години на сцената?
- По най-щастливия начин се чувствам. Благодаря на публиката, която 35 г. ни е подкрепяла, идвала е на 6-7 хиляди концерта, които сме изнесли. Пред четвърто или пето поколение започваме да свирим. На концертите ни идват и деца на 8 г., които пеят песните. Ако трябва да прехвърлим мост между това, което се случва с културата и респективно музиката на "Сигнал", така трябва според мен и българинът да се опита да създаде необходимия си комфорт. Да каже - "Аз живея в България!", без да се притеснява. И да го казва с гордост, както ние се гордеем с тези 35 г. Естествено, хората, които идват на нашите концерти, са толкова много, колкото виждаме в момента на площадите и улиците, но в хубавия смисъл го казвам това. Против нас никой не е протестирал. Затова и не е лошо политиците да се огледат малко настрана. Да видят спортисти, музиканти, учени, лекари, професори, всичко онова, което се нарича интелигенция. Ако не друго, поне да ги попитат как ги правят тези неща, защото хората ги обичат, те са спечелили доверието им.

Деяна ПАВЛОВА

  

Кой е той


Йордан Караджов е фронтмен на група "Сигнал", един от най-обичаните български музиканти. Роден е в София на 20 януари 1952 г. Караджов е начело на група ДСигналУ от самото й създаване, която през ноември ще отбележи 35-годишен юбилей.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама