Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2070120 www.bgdnes.bg

Бивши министри на хранилка в парламента

Общинар с дете от ГЕРБерка съветва Волен

Бивши министри на
хранилка в парламента

Депутатски син консултира колега на баща си

Надя Панкова

Поредната порция депутати доведе със себе си и поредната клика на нещатните сътрудници. В предходния парламент масово депутати назначаваха синовете и дъщерите си като свои сътрудници, а заради скандала се наложи помощниците да се осветлят.
И в този мандат групата на нещатните асистенти на депутатите впечатлява с шуробаджанащината и устройване на изпаднали партийни величия. Изпаднали от листите социалисти и бивши министри като Асен Гагаузов са настанени като помощници. Бившият регионален министър консултира червения си другар Деян Дечев в областта на местното управление. Депутатът си е взел за помощничка и студентката по журналистика Теодора Пенева, която го съветва по медийни въпроси. Отритнатият от лидера Сергей Станишев бивш шеф на парламента Георги Пирински пък учи цялата група на БСП какво е парламентарна дейност. Шефката на червените в София Анна Янева също получила пост като съветничка - консултира депутатите по икономически въпроси. Бивши избраници като Александър Радославов и Евгений Узунов също са писани сътрудници. 
В групата на червените отново се прокрадва фамилната обвързаност при назначаването на сътрудници. Синът на соцдепутата и бивш борец Георги Мърков - Тодор Мърков съветва по икономически теми колегата му в парламента Борис Цветков.
"Така е, да, това е точно синът ми Тодор, колегата Цветков си го изиска той да го консултира по икономическите въпроси. Но ако е проблем, че ми е син, ще го махнем, няма как", обясни пред "България Днес" Мърков. Заради грешка в сайта на събранието пък червената Милка Христова е записана като съветник на самата себе си. "Грешка някаква ще е, абсурд, аз дори нямам съветник", възмути се пред "България Днес" депутатката. От администрацията на събранието пък обещаха да поправят недоглеждането.
Семейни отношения лъсват и в ГЕРБ. Родителите на първото бебе в партията - Моника Александрова и шефът на ГЕРБ-София Цветомир Паунов са писани като сътрудници на парламентарната група. Племенникът на бившия депутат Марио Тагарински, който смени четири партии в три парламента пък сега консултира ГЕРБ. Делян Димитров помага на цялата парламентарна група на бившите управляващи в икономическите бакии. Доскоро началник на кабинета на премиера Бойко Борисов, сега Румяна Бъчварова е обикновен нещатен помощник на парламентарната група заедно с шефката на кабинета на Ивайло Московски - Анжелина Тотева. Персонално нито един депутат от ГЕРБ не си е взел помощник, сочи парламентарния сайт.
Най-весело става в "Атака" откъм съветници на групата. Общинарят на партията и неуспял депутат Владимир Христов е записан като съветник на патриотите. Не е ясно обаче дали лидерът Волен Сидеров е в час, че младият му консултант има дете от общинска съветничка на ГЕРБ във Враца. Виктория Гарванска и Христов са двойка от известно време и имат отроче. Бившият депутат и дългогодишен адвокат на Слави Бинев Огнян Стоичков пък отказа парламентарната банка и стана личен сътрудник на депутата Венцислав Лаков, сочи още справката в сайта на парламента.
Висшият функционер на БСП Динко Желев, който се прочу със съдружието си с адвоката на скандалния кмет на Куклен Димитър Сотиров пък дава насоки на депутата Пламен Славов. Сотиров бе задържан и обвинен в източване на пари от общината, а адвокат му бе Милчо Карагьозов - съдружник на настоящия депутатски асистент. Милко Багдасаров пък си е взел мултифункционален съветник. В предишния мандат сегашната му дясна ръка Калин Коцев е бил съветник по въпросите на околната среда и екологията, докато в момента сътрудничи в областта на политическите прогнози и анализи.
В ДПС пък са наредили помощниците си на принципа - "що е младо, все е лепо". Масово членове на младежката структура на движението са наместени като нещатни помагачи на депутатите. Дори шефът им Илхан Кючук, който бе поздравен лично от Ахмед Доган, е обикновен сътрудник на депутата Четин Казак. Бившят зам.-министър по екологията Фатме Илияз, която седна на креслото още на 27 години пък сега е обикновена сътрудничка на същия депутат.
Зам.-шефът на групата на ДПС Камен Костадинов пък разчита на мъдростта на младежкия секретар на движението Себел Реджеб. Най-младият водач на листа на ДПС Радослав Ревански пък е сложен да сътрудничи на красивото лице на партията Петя Раева. Очаква се скоро и други избраници от политическите сили да заложат на съветници, но по думите на депутати този път няма да има масовка от синове и щерки, както бе в предния парламент. Тогава над петима избраници бяха цанили дечурлигата си да им помагат в парламента, като масово това бяха от ГЕРБ. В "Атака" и ДПС по един депутат си бе позволил да наеме детето си за сътрудник в събранието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама