Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2070646 www.bgdnes.bg

„Нова алтернатива“: Правителството проигра доверието на хората за по-малко от 15 дни

"Правителството дойде в изпълнителната власт със заклинанието за експертност и прозрачно управление. Това обаче не се случи. Зад заклинанието се оказа, че политическите сили, които го излъчиха нямат никакъв друг управленски подход, освен уреждане на лични сметки и позициониране на свои хора, чрез които да поставят под контрол икономиката и властовия ресурс за разпределение на държавните облаги." Това е позицията на партия „Нова алтернатива" по повод последните бурни събития в страната.


Политическото статукво всъщност се самовъзпроизвежда. Вижда се, че парламентарните политически сили по никакъв начин не са разчели правилно посланието от февруарските протести, смятат те.

Реклама

„Ситуацията в България обаче сега е друга, събуди се обществената нетърпимост след вандалското управление на Борисов, Цветанов и техният отбор „калинки". Очакванията на всички българи, (а протестиращите са смелите изразители на това), са да се търси промяна на принципите на действие в българската политика, а не на отмъщение. Това е основната причина кабинетът на Пламен Орешарски да няма традиционните 100 дни за поемане на отговорността във властта. Не от политическите сили, а от българите, чиято търпимост не е ни най-малко възстановена - политическа и управленска грешка от такъв калибър показва, че на по-ниските управленски нива няма никаква гаранция, че назначенията няма да бъдат също толкова неприемливи.

Още повече, че назначенията в държавната и областните администрации минават „под радара" на медийните скандали и протести. Обещаха ни прозрачност, уверяваха ни, че няма да има партийни квоти и пазарлъци, а всъщност сме свидетели точно на това. Не чухме и не видяхме нито едно решение за конкурсен избор на който и да било във властта. Тъкмо обратното, назначенията се правят точно по герберската схема „наши-ваши", през „задната врата" и със същите хватки, както бяха назначени „калинките" на Борисов", заявяват от партията.

Според тях изходът е следният: „Единственият ход, който остава е оставка на Станишев, бързи краткосрочни действия за промяна в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии и оставка на кабинета Орешарски. Нови избори и повече нови партии в управлението. Кратко, точно и ясно. „Нова алтернатива" смята, че отговорното политическо поведение на парламентарно представените политически сили е преди правителството да подаде оставка да бъдат приети промените в изборното законодателство, законодателството, регламентиращо дейността на политическите партии и закон, гарантиращ почтеност на народното представителство, за да не се мултиплицират дефицитите на обществено доверие, които задълбочават политическата криза в момента".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама