Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2070660 www.bgdnes.bg

Aрхеологически разкопки спират строежа на АМ "Марица"

Археологически находки са на път да забавят строежа на "Марица" при ГКПП "Капитан Андреево". В местността "Хауза" в непосредствена близост до първа бариера на пропускателния пункт трети месец работи екипът на проф. Васил Николов.


В местността има праисторическо светилище от края на V и началото на VІ век преди Христа. Изровена е сграда в центъра на комплекса, която е била самото светилище, а целият комплекс е ограден с два паралелни рова с диаметър около километър. Открити са и човешки останки, които най-вероятно са от жертвоприношение. Една от забележителните находки обаче е част от пътя Виа Диагоналис - край Капитан Андреево е разкопан най-дългият у нас участък от 130 метра.

Пътят край българо-турската граница е покрит с речни камъни и там предстоят да се правят проучвания, подчерта проф. Николов.
По план-график разкопките трябва да приключат на 30 юни, но заради новите открития това било невъзможно. Археологът иска удължаване на срока за работа. Той е изпратил и уведомително писмо за това на министъра на културата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама