Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2070908 www.bgdnes.bg

Сайт: Президентът има $1 млн. в офшорна сметка. Той: доходите и имотите ми са с доказан произход

Неизвестният до този момент сайт Silnabulgaria.com, който е с неясна собственост и автори, публикува по-рано днес статия, в която твърди, че офшорни фирми на държавния глава Росен Плевнелиев са открити в Кипър и почти 1 милион долара е прибрал президентът от договори, с които е източил общия бизнес с „Линднер", компанията инвеститор в „Бизнес Парк София". Статията беше препечатена от други български сайтове, но малко по-късно тя беше изтрита от първоизточника.

Сайтът Silnabulgaria.com публикува и докумети, за които се твърди, че потвърждават участието на Плевнелиев във фирмите. Те също бяха изтрити.

Публикуваните от сайта документи обаче не потвърждават версията, която той развива. Освен това Международният консорциум на разследващите журналисти не е участвал в подобно разследване, както медията твърди. В базата данни, до която Онлайн редакцията има достъп, на така наречения "Офшорлийкс", липсват фирми с участието на Плевнелиев или негови роднини.

Реклама

От прессекретариата на държавния глава излязоха с официално съобщение до медиите, че не отговарят на истината твърденията за нарушаване на закона и „източване на фирма „Линднер" с 1 млн. долара".

"Прессекретариатът на държавния глава заявява, че подобни твърдения не отговарят на истината. Доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност", се казва в изявлението.

През всички години, в които президентът е работил в реалния бизнес, той се е придържал към правилата на закона. За този период той е платил дължимите си данъци до последния лев, както в България, така и в страните, в които е работил.

Доходите на президента Росен Плевнелиев и имуществото, което той и семейството му притежават, са с изцяло доказан произход. Нещо повече, в работата си като бизнесмен той не се е обогатявал от обществени поръчки, не е „усвоявал" държавни пари и не е приватизирал държавни дружества на безценица.

Тиражираните версии са очакван отговор на принципните и категорични позиции на държавния глава за запазването на държавността, на морала при назначението на лица на висши държавни длъжности и в подкрепа на справедливото гражданско недоволство от последните дни. Подобни твърдения имат за цел да отклонят общественото внимание от безпринципните назначения в политиката и от справедливите протести на българските граждани срещу тях.

Президентът на Република България ще продължи да защитава демокрацията, морала и интересите на народа, независимо от компроматните войни срещу него - се казва в изявлението.

Според декларацията, подадена от Плевнелиев през 2012 година по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, публикувана в сайта на Сметната палата Плевнелиев притежава заедно със съпругата си пет къщи - две в София, в местността Малинова долина, в
"Резиденшъл Парк София", една в село Баня, община Разлог, една в село Черноморец и една в Гърция на полуостров Халкидики, които са на обща стойност 3 403 144 лева според цената им на придобиване.

И петте имота са придобити в периода 2007 - 2009 година. Само къщата в Халкидики струва 1 368 081 лева.

Президентът има на влог около 840 хиляди евро и малко над 100 хиляди лева. Над 712 хиляди евро от парите на държавния глава са на влог в чужбина. Плевнелиев притежава и Ауди Q7, което е купил през 2009 г. за 39 117 лева.

Ето я декларацията на президента Росен Плевнелиев.

Реклама
Реклама
Реклама