Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2070915 www.bgdnes.bg

Болни от хепатит C остават без животоспасяващо лечение

Поредица от сигнали постъпват в Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист" от пациенти, чакащи за нова животоспасяваща „тройна терапия" за хепатит C. Пациентите изказват своето недоволство и притеснение от факта, че няма да могат да се възползват от полагащото им се лечение, поради административни формалности. За някои от тях това е единствена алтернатива за леченние, която би могла да предотврати развитие на цироза, рак на черния дроб или смърт от чернодробна недостатъчност.


„В момента лечението в България се провежда стандартно само с интерферон и рибавирин, докато, по международните стандарти, би трябвало да се добавя и трети медикамент (протеазен инхибитор), при определени пациенти. Тази тройна комбинация увеличава ефективността на лечението до 80% и дава шанс на пациентите да се предотвратят рак на черния дроб, чернодробна цироза, както и да се намали броят на чернодробните трансплантации", обясни проф. д-р Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология.

Реклама

Лечението, което се прилага от близо две години в целия свят, беше одобрено за приложение в България едва миналата седмица от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въпреки това обаче, пациентите имат опасения, че заради административни формалности и процедури, те ще могат да се възползват от терапията едва от 1 януари 2014 г. За някои пациенти този срок би бил фатален, особено за тези, при които заболяването прогресира бързо.

По данни на клиниките, които лекуват пациенти с хроничен вирусен хепатит, до края на годината не повече от 5 до 10 пациента биха се нуждаели от подобно лечение, което по никакъв начин не застрашава бюджета на НЗОК. „Касата за пореден път, чрез административни процедури, ще постави финансовите си съображения над живота на пациентите", заяви И.А. от София, който е един от нуждаещите се от животоспасяващата терапия, при който няма друга алтернатива за лечение.

Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист" призовава институциите, в лицето на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и НЗОК, да проявят отговорно поведение и да вземат решение, което ще бъде в полза на пациентите и няма да създава предпоставки, които могат застрашат живота им.

Припомняме, че България е сред последните държави в ЕС, в която не е въведено новото лечение. Дори Хърватска, която все още не е член на Съюза, е въвела терапията за своите граждани още през 2012 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама