Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2070920 www.bgdnes.bg

Станишев иска вот на доверие от Националния съвет на БСП

"Свикваме заседание на Националния съвет и ще поискаме вот на доверие от него", каза на пресконференция Сергей Станишев. Според него, ситуацията в страната на фона на протестите от последните дни изискват такава стъпка.


Според Станишев, Изпълнителното бюро е на мнение, че в момента не е добре да се подават оставки, защото това би било крачка към връщането на ГЕРБ на власт.

Реклама

Станишев бе категоричен, че евентуална негова оставка ще доведе до вътрешно-политическа криза в БСП и не само, че няма да укрепи правителството на Пламен Орешарски, но ще го дестабилизира допълнително.

В момента виждаме дежурната опозиция в БСП , която се опитва да използва създалото се положение в полза на совето лично издигане и напредване в политическата йерархия.

Той обаче призна, че има и объркани, тежко смутени хора от соцпартията, които очакват от ръководството обяснение за последните стъпки на парламентарната група.

Готов съм да кажа немалко истини и въпроси, които са често премълчавани, за да знаят хората какво става, допълни Станишев. Маските трябва да паднат, категоричен бе той, няма по-добра аргументация от истината. Той обеща да бъдат изнесени факти от състоянието на държавата, заварено от правителството на Орешарски след избирането му от Народното събрание.

Лидерът на БСП посочи, че предстоящите мерки в социалната сфера като обявеното намаление на цената на тока ще доведат до засягане на много интереси в енергетиката и е възможна ответна реакция. Според него, БСП и лично той са готови да посрещнат това.

Сергей Станишев съобщи, че до дни правителството ще внесе пакет от социално-икономически мерки, които ще бъдат насочени както към най-бедните хора в страната, така и към бизнеса. Те ще се отнасят до помощите за идващата зима, детските надбавки, както и намаляване на лицензионните режими и издължаване на държавата към фирмите.

Реклама

Ще променим и изборните правила, те трябва да осигурят на повече участие на гражданите в упражняването на властта, обеща лидерът на БСП.

Протестиращите имат нашето уважение, техните искания се чуват от правителството, вижда се ясно, че има и хора, които наистина не са представени в парламента след последните избори през май, каза още Станишев.

Според него, в последните часове на протестите, действията на част от хората се променят, търсят се провокации и сблъсъци от отделни групи хора, организирани от ГЕРБ. Още от изборите се готви сценарий за дестабилизация на страната, който бе задействан по-рано поради събитията от последните дни, смята соцлидерът.

Не позволявайте да бъдете употребени от тези, които свалихте през зимата, обърна се към протестиращите Станишев. Той прикани и Волен Сидеров да не създава условия за сблъсък между хората му и организираните от политически сили групи в редиците на протестиращите.

Реклама
Реклама
Реклама