Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4244711 www.bgdnes.bg

Фабрика за книжки във Враца

Истински наплив на кандидат-шофьори се забелязва в последно време във Враца. Потокът е заради мълвата, че там се взима лесно тапия за водач. Разследване на "България Днес" установи, че има подаден сигнал, според който успехът се дължи на факта, че инструкторка в местна фирма, обучаваща водачи, е дъщеря на изпитващ от ДАИ.
Преди дни в местното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е сигнализирано, че във фирма МАЦА МВ като инструктор по кормуване работи Анна Жорж Георгиева, дъщеря на изпитващия от врачанския ДАИ Жорж Андреев Георгиев. Самият Георгиев не се явявал на изпити на курсисти от МАЦА МВ, но неговите колеги показвали снизхождение, достатъчно за гарантиран успешно взет изпит. В чл. 29 на наредба 38 на транспортното ведомство обаче е записано, че не могат да бъдат назначавани за изпитващи лица, които имат връзка до втора степен с преподаватели, работещи в същата област.
Схемата действала от около година и проверката в изпитните протоколи показала, че през този период няма кандидат-водач, не взел изпит. Мълвата се разнесла достатъчно бързо и надалеч, така че във фирмата започнали да се записват хора от половин Северна България, от София, а и от по-отдалечени части на страната. Немалко от курсистите са малограмотни и само със завършен 8 клас. Заради многото желаещи фирмата едва смогва да организира курсове, докато други, особено през летния период, не смогвали да запълнят групите. Целият курс излиза 500 лв. заедно с таксите за изпитите.
"България Днес" научи, че след подадения сигнал за конфликт на интереси проверка на фирмите, подготвящи водачи във Враца, наистина била направена, но санкционираният бил... подалият сигнала, който също е собственик на обучаваща фирма. Бил му написан акт, че няма поставен на видно място ценоразпис на услугите, въпреки обяснението, че той е свален в момента, защото се нанасят корекции. Заподозреният за конфликт на интереси Жорж Андреев Георгиев трябвало да бъде проверен дали е декларирал задължителната липса на родственици, работещи в сферата. Оказало се обаче, че декларацията е изчезнала.
Запознати със случая коментираха, че резултатът, или по-скоро липсата на такъв не е учудващ, предвид факта, че проверката всъщност е извършена от структурата, в която работи лицето в конфликт на интереси.
"България Днес" потърси за коментар и председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите. Красимир Георгиев заяви, че това не е изолиран случай и подобни сигнали се подават от различни части на страната.
"Това е повсеместна практика. Разрушават се едни схеми, но те се заместват с други. В конкретния случай има баща изпитващ и дъщеря инструктор. На други места връзките не са толкова явни, но все пак са обществена тайна, че изпитващи и инструктори са си близки и редовно сядат на една маса", казва шефът на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.
"Не може по този начин да се разработват схеми, в които залог е човешкият живот", добави Красимир Георгиев.
"България Днес" потърси за коментар по случая шефа на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - Враца, Николай Аврамски. Той не беше открит, а сътрудниците му отговаряха или, че не е на работа, или, че в момента не е в дирекцията.

Ексклузивни права

Фирмата, в която работи Анна Жорж Георгиева, негласно е получила ексклузивни права и върху провеждането на курсове за водачи, превозващи опасни товари, т.нар. ADR. Напливът и за тази тапия бил сериозен, а успехът гарантиран. Далеч по-проблемно е обучението на хората, "имали неблагоразумието" да се запишат в някоя от другите врачански фирми. Наскоро 9 човека били лишени от правото да се явят на изпит. Мотивът на инспекторите от ДАИ бил, че е направена проверка в обучителния център, в който те се подготвяли, и се оказало, че там няма обявен курс. От фирмата обаче контрират, че никаква проверка не е правена и това може да се докаже лесно, тъй като тя не е отбелязана никъде в дневника, както е по закон.

БЛИЦ
Обучителката:

Това е атака срещу мен, има и други случаи

От "България Днес" потърсихме и инструкторката Анна Георгиева. Ето какво каза тя:
- Здравейте. Обаждам се от вестник "България Днес". Вие сте Анна Жорж Георгиева, автомобилен инструктор, а баща ви е Жорж Андреев Георгиев, изпитващ от ДАИ, нали така?
- Да.
- Това не е ли конфликт на интереси?
- Не е конфликт на интереси, пише го в закона. Той няма право да изпитва мои хора и да сме в една комисия, което никога не се е случвало. Аз нямам фирма, а съм лице, работещо на трудов договор към фирма.
- Все пак родствените ви връзки не се ли отразяват на работата ви?
- Не се отразяват по никакъв начин и нямат никакво отношение към работата ми.
- Разбрах, че е правена проверка.
- Тя не установи нищо. И в момента си търсим правата по законов ред.
- Завели сте дело срещу подалия сигнала ли?
- Не още, но се съветваме с адвокати. Има и други хора, които са си родственици и работят в ДАИ и в обучаващите фирми, но не им изнася да бъдат изнасяни. И във Враца, и в други градове. Аз имам право да съм инструктор и баща ми има право да си извършва дейността. Това идва от мои колеги, които по друг начин освен по този не могат да се оправят с конкуренцията
- Смятате, че е атака срещу фирмата ли?
- Срещу фирмата и срещу мен. В нашия град това е единственият начин, по който хората могат да се опитат да спрат развитието ни. Въпреки всичко аз ще се развивам, а баща ми ще си работи.

Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама