Наръчник на гъбаря
Отровна сливовка
Поради зачестилите случаи на отравяния с гъби вестник „България Днес“ в няколко поредни броя ще публикува снимки и описание на отровните гъби у нас и как те да бъдат различавани. Днес продължаваме с отровната сливовка.
Тази гъба расте в широколистни гори върху богати почви и се среща през лятото и есента. Силно отровна гъба. Причинява остри стомашно-чревни отравяния, регистрирани са и смъртни случаи. Шапката й отначало е полукълбовидна, по-късно почти плоска и неравна. В развито състояние може да е с гърбица или вдлъбната. Белезникава, бяла, сивкава или бледоохрена. При младите има вид на заскрежена, по-късно гладка и лъскава. Ръбът първоначално е подвит, после се изправя. Пънчето е цилиндрично или слабо удебелено в основата. Белезникаво или сивкаво с вид на заскрежено и покрито по дължина със слабо изразени влакна. Месото е бяло, плътно и твърдо. В пънчето влакнесто, по-късно шуплесто или кухо. Миризмата и вкусът първоначално са изразено брашнени, но скоро стават неприятни. Съществува опасност с нея да се сбърка майската гъба, която се среща единствено през пролетта и има бял споров прашец. Друга подобна на външен вид гъба е есенната миризливка. Различаването на отровната сливовка от тези гъби е трудно и е необходим сериозен опит.