Евтино масло води до рак
Галена ЧАРИЙСКА
Можем ли да си купим храна от близкия супермаркет, която да не ни докара рак или инфаркт?! Понякога си мислим, че като избираме по-малкото зло, ще ни се размине.
Доскоро се смяташе, че най-голямо количество от т.нар. "модерен убиец", или хидрогенираните мазнини, се съдържа в маргарина. Затова в повечето български семейства мазането на препечена филийка с маргарин за закуска вече е табу. Всички избрахме кравето масло пред високия холестерол на маргарина.
Оказва се, че количеството на немлечните мазнини не е никак безобидно и в някои марки краве масло, които съблазняват потребителя с лесната си достъпност и ниска цена, то присъства до фрапиращите 75%!
"Това е имитиращ продукт, който производителите нямат право да наричат "краве масло" и по този начин да заблуждават потребителите", коментира пред "България Днес" диетоложката проф. д-р Донка Байкова, която е и преподавател в Медицинския университет в София.
Експертът по диетология за пореден път обясни, че хидрогенираното масло крие голям риск за здравето - отключва сърдечни болести, повишава общия и лошия холестерол, триглицеридите, риска от атеросклероза и нейните съдови усложнения - инсулти и инфаркти.
"През последните години се установи, че са рискови и за физиологичните процеси и храненето на клетката. Тъй като организмът не може да ги метаболизира, обработи и излъчи от тялото, те се натрупват в клетките и тъканите и стават техни структурни елементи. Това нарушава клетъчното хранене, както и разпознаваемата им способност. Именно тя ни осигурява защита срещу външни агенти. Когато тази способност е нарушена, се отваря пробойна, която повишава риска от образуването на тумори и рак. За мозъчните клетки също има риск - появяват се различни степени на деменция", допълни още Байкова.
Хидрогенираното масло е изцяло забранено в САЩ, а от 2003 г. и в Дания. В България като страна - членка на Европейския съюз, до края на годината трябва да излезе задължителната директива да бъде упоменато върху етикета на продукта, ако е използвано в състава му.
"Държа да отбележа, че в меките маргарини за мазане ги няма. Те се правят по друга технология", обърна внимание проф. Байкова.
Според нея способността на клетките да се делят и обновяват би трябвало да ни прави по-оптимистични. По този начин организмът има възможност да се поизчисти от натрупаните вредни мазнини, след като спрем да ги консумираме.
"Борбата ни срещу тях ще започне, когато се поинтересуваме от написаното върху етикета и съдържанието на това, което ядем. Производители на сладкарски продукти вече започнаха да ги изтеглят от рецептите си точно поради тази причина", обясни професорката.