Д-р Людмила Емилова: Глория и Тони Димитрова са железни в диетата
Коя е тя
Д-р Людмила Емилова е специалист по хранене. Тя от дълги години прилага върху пациентите си метода на Лидия Ковачева за хранене с плодове, чай и мед в клиниката си. Свързахме се със специалистката, тъй като през ноември във в. "Ню Йорк таймс" излезе статия, в която се представя методът на българската лекарка. Авторката е дала списък с клиниките за детокс в САЩ и Европа, като е включила две от Калифорния, една от Австрия, една в Хавай и тази на д-р Емилова.
Деяна Павлова
- Д-р Емилова, от "Ню Йорк таймс" са ви включили в своя статия за успешни клиники за отслабване. Кога се свързаха с вас?
- Те писаха на един от нашите имейли, като поискаха да разкажем по-точно какво правим в клиниката. Искаха и фотография, като само за нашата клиника е публикувана моя снимка, докато изнасям лекция. Така излезе статията. Много съм щастлива, че от 5-6 клиники са избрали и една българска, наред с такива в Калифорния, където ходят най-богатите хора. Сред тях е и нашата клиника, която прави повечето неща, които ги има и в другите. Имаме лекари специалисти, хабилитирани лица за повечето специалности, правим всякакви неща. Освен плодолечение предлагаме и психотерапия на пациентите, които имат нужда от това. Все пак всеки има проблеми в работата, с близки хора, в семейството. Имаме мануален терапевт. Правим най-различни гимнастики. На всички пациенти тук в началото им правим всякакви изследвания - кръвни, лабораторни. Под стриктен лекарски контрол се прави всичко. Мисля, че сме на световно ниво по отношение на грижата за пациента.
- От изданието казаха ли как са разбрали за клиниката ви?
- Предполагам, че са разбрали от наши пациенти. При нас идват хора отвсякъде, идват и американци, и българи, живеещи в САЩ, и смятам, че от тях са научили. Може да са разбрали за клиниката и от сайта на д-р Ото Бухенгер, в чиято клиника е ходила авторката на статията. Аз посетих испанската и немската клиника на Бухенгер. Стоях по 15 дни на двете места. Исках да ги видя, тъй като имаха практика съответно от 30 и 50 г. Тогава осъзнах, че ние съществуваме от 11 г., но правим нещата точно както и те. Явно по интуиция съм стигнала до това, което и те правят.
- Казахте, че при вас идват и американци. Когато пристигат, какъв им е най-големият проблем?
- Часовата разлика е първото. Те спят първите 2-3 дни през деня, а през нощта будуват. Това обаче бързо се преодолява. След това всичко е наред.
- А като хранителни навици кое е различното, тъй като се славят като най-затлъстяващата нация?
- Те не знаят как да се хранят така, че да поддържат нормално тегло. Тук вече ги научаваме какво да правят. Ако, като се върнат, намалят животинските храни или ги изключат напълно, могат да бъдат с нормално тегло и здрави. Хормоните, които ги правят дебели - изкуствен женски полов хормон, растежен хормон, се съдържат в животинските им храни. Животните се хранят с тези хормони.
- При българите тогава какви са грешките при храненето, тъй като данните показват, че и у нас има проблеми със затлъстяването?
- Вредните навици и неграмотност са сред основните проблеми. Бабите и дядовците се хранеха добре. По времето на детството на сегашните майки и бащи обаче излязоха газираните напитки и бързото хранене. Това беше и причината хората да се увличат по такива храни, увеличават се и храните боклуци. Нашето поколение, аз съм на 71 г., ядяхме чиста храна. Дойде демокрацията обаче и всеки си прави каквото поиска, произвежда каквото поиска, няма сериозен контрол. По-точно се правят, че контролират, без да го вършат наистина. Напълни се и у нас като в Америка с храни боклуци, с които се хранят главно децата и младите хора. Затова и сме на това дередже - болни от малки.
- Как да предпазим децата от вредните продукти? Дайте примерно меню.
- Ако родителите са разбрали и се хранят правилно, децата ще добият правилните навици. Те имат природен инстинкт за това и могат сутрин да не се тъпчат с боклуци, но има родители, които ги насилват. Най-добре е и деца, и големи сутрин да започнат деня с чаша вода или билков чай с мед или без него. След това към 10 е добре да се ядат плодове или да се пият фрешове от плодове или зеленчуци, смутита от зелени листа. Това и нищо друго - без баници, мекици и гевреци или шоколади, торти, пасти. На обяд или вечерта винаги салата от сурови сезонни зеленчуци, които нямат химикали, това е в най-идеалния вариант. Към това се добавя някаква постна храна на обяд или вечерта. Един път в седмицата е добре да се яде животинска храна, като кашкавал, месо, риба, яйца или сирене. Веднъж на седмица, на едно хранене. Това трябва да са храни с добро качество, месото да не е пълно с хормони и антибиотици, а другите да са без химикали и консерванти, оцветители, изкуствени набухватели и ароматизатори.
- Сред вашите пациенти бе и Стефан Данаилов, той още ли е на диета?
- Не е идвал при нас. Не сме си говорили в скоро време.
- Знае се, че фолкпевицата Глория също е ваш пациент. В момента имате ли известни пациенти?
- Аз не деля хората на известни или неизвестни, а с по-големи или малки здравословни проблеми. Публични личности в момента нямаме в клиниката, по изключение. Поначало почти винаги има някаква известна личност. Тук всички се отнасят нормално едни към други. Като спазват тази програма, хората стават добри и кротки.
- Кои повече следят теглото си - политици, певци или обикновени хора?
- Мисля, че съм най-доволна, когато хора, които имат тежки болести, се залавят здраво за работа и имат страхотни резултати. Тези, които искат да изглеждат добре, защото са публични личности, също уважавам. Тези, които са докрай последователни, както е Глория и Тони Димитрова, също. Весела Лечева и тя е много последователна в това, което прави в нашата програма. На тези хора се радвам много. На тях не им е лесно, защото, когато си публична личност, имаш много ангажименти и понякога те са свързани с това да си на маса и да трябва да ядеш и да не се различаваш от другите, с които си заедно.
- Идват празниците, как да се предпазим от изкушенията и преяждане?
- За коледните и новогодишните празници е добре да се яде пуйка. Към месото й може да се направи една салата от сурови зеленчуци. По това време расте хубаво българско зеле, може да се добавят и моркови. Друг вариант е салата от червено цвекло с една кисела ябълка с лимон, зехтин, чесън може да се добави, както и настъргана ряпа. Дългата бяла ряпа няма парливост, в случай че има проблеми със стомаха. Ако няма такива, може да се използват другите видове. Добре е в салатата да няма месо, а да има зехтин и лимон или маслини. Така няма да се надуят на другия ден от много изядена сол. Киселото зеле малко трябва да се обезсоли с поставяне във вода. То е добра храна заради витамин С в него и съдържанието на добри бактерии. За вечеря е най-добре, след като се изяде основното ястие с месо, да се почака доста време и тогава да се пристъпи към баници. След това да се изчака още доста, за да се пристъпи към десерта. Така ще се пощади организмът.