Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4503965 www.bgdnes.bg

Весела Коледа и 250 лв. за вода

Борислав РАДОСЛАВОВ

250 лева сметка за вода, натрупана за няколко месеца. С тази честитка посреща Коледа най-многолюдното българско семейство.

Това разкри пред "България Днес" Веска Петрова, майкагероиня на 13 чисти, спретнати и трудолюбиви деца от варненското село Ново Оряхово.

Реклама

"Направиха ми реверанс и мога да изплащам сумата на вноски, без да спират водата. За което съм много благодарна. Нямаме и достатъчно дърва за цялата зима, но все някак ще се оправим. Не обичам да се оплаквам, а да се боря с трудностите", сподели грижовният родител.

Заради многолюдната къща на жената се налага да реже живо месо. Дава всичко чедата й да бъдат нахранени, обути и облечени в училище, а самата тя и нейните желания остават на последно място.

Борбената жена изпраща седем от 13-те си деца на училище. В школото на село учат четири от тях - в 4-ти, 5-и, 6-и и 8-и клас. Три са в спортно училище във Варна и са в 9-и, 10-и и 11-и клас. Има и двама първокурсници в Техническия университет във Варна. Останалите са по-големи и са свили семейни гнезда.

Макар и да изнемогва, Веска докрай ще се бори дечицата й да получат коледно подаръче. В къщата за трета поредна година е украсена изкуствена елха, подарена от сдружение "България си ти".

"За по-малките деца ще има по нещо, това го обсъждаме и планираме с по-големите как да се случи. Самите те не искат нищо, знаят в какво положение сме", споделя най-многодетната майка.

Тя става всяка сутрин по ранни петли и приготвя закуска за многолюдната челяд. Ако няма пари, слага в раниците принцеси и сандвичи, за да могат децата да издържат до обяд, когато се прибират вкъщи.

Реклама

"Гладни никога не съм ги оставяла и никога няма да ги оставя. Не искам да звуча като националист или расист, но социалните помощи отиват само при циганите. За нас, българските многодетни майки, никой не мисли. И никой не казва как ще преборим демографския срив. На нас, които сме помогнали за това, ни обръщат гръб", разочаровано сподели Веска.

Ивайло, Боряна, Женя, Теодора, Петър, Нели, Ани, Атанас, Борислав, Антоанета, Мартин, Валери и Димитър също са борбени като родителите си. Редът в къщата на семейство Петрови е впечатляващ, както и възпитанието на децата, които от малки се занимават с народни танци, пеене и спорт. Петър, Ани, Нели, Борислав и Атанас имат повече от 70 медала от различни спортни състезания.

"Искам да благодаря на общинския съветник Михо Янакиев от село Старо Оряхово за помощта. Желая на всички весели празници, най-вече здраве, късмет и щастие", допълни Веска Петрова.

Реклама
Реклама
Реклама