Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4523977 www.bgdnes.bg

Гриша Ганчев се заканил към ексшефа на НАП: Ще изкормя червенобузко!

„Ще изкормя червенобузко! Ще му разпоря корема рано или късно и ще му увия червата около ушите!" Това крещял бизнесменът Гриша Ганчев по адрес на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов, след като разбрал, че е разследван за данъчни измами, научи "България Днес". Футболният бос изригнал така през май 2012 г. при разговора си с Недялко Чандъров, който отговарял за големите данъкоплатци в приходната агенция.
Чандъров веднага разказал на Стефанов, тъй като се усетил, че той е "червенобузко". От своя страна шефът на НАП се притеснил за сигурността си и поискал среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който също признал, че има данни за евентуална заплаха. Стефанов е развил остра стресова реакция след отправените му заплахи, обяснили психолозите.
Заканата за убийство на Красимир Стефанов е само едно от обвиненията, за които ще отговаря Гриша Ганчев. Срещу него бе внесен в спецсъда обвинителен акт за данъчни измами. Според разследващите шефът на "Литекс комерс" е измислил схема, по която да продава захар, без да плаща данъци. Така ощетил хазната със 711 580 лв. само за период от 4 месеца. Ловешкият бизнесмен бил мозъкът на цялата схема, като всичко ставало с неговото знание и одобрение, разкрили спецобвинителите.
В захарната афера участвали тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс" - синът на Гриша Ганчев - Данаил, Милко Димитров и Емилия Станоева. И тримата са млади хора, като според запознати Гриша Ганчев инвестирал в тях, като ги пратил да се обучават в чужбина. Далаверите въртяла отговорничката по продажбите Камелия Мирчева. Тя имала задача да контактува с партньорите на фирмата, като урежда заявки, фактури, уточнявала количествата за продан и се грижела за експедицията.
Целта на аферата била покрай легалната търговия със захар да бъдат осъществени черни сделки. Шефът на "Литекс" внасял захар от чужбина, която отивала за преработка в заводи в Бургас и Девня, които неформално също били свързани с дружеството на Ганчев. Във фабриките захарта се преработвала и пакетирала.

Част от стоката отивала за големите хранителни вериги, а с друга част ставали далаверите. Гриша Ганчев се свързал със свои близки подбрани хора, с чиито фирми въртял захарната афера. Това били "Никдоналд Комерс" на Красимира Гроцева, "Симек" на Милко Талев и "Лозев" на Ичко Лозев. Оказа се, че 1572 тона от сладката стока са били продадени на трите дружества, без да се издава фактура на купувача и без сделките да са отразявани в справката декларация, предавана на НАП. Така от "Литекс" избегнали плащането на 20% ДДС всеки месец.
Ичко Лозев е бивш футболен съдия, а към момента е съдийски наблюдател на УЕФА. Той е известен във Великотърновския регион, като върти две фирми за търговия със захар и производство на захарни изделия. Именно реферът пусна преди години вафла Б.Б. с лика на Бойко Борисов. След това се появи и вафлата "Стоичгол", посветена на Христо Стоичков, който по това време бе треньор на "Литекс".
Бизнес дамата от Пловдив Красимира Гроцева също е купувала захар от заводите на Гриша Ганчев. След като гръмна ДДС аферата, в края на септември 2012 г. тя продала фирмата си на 21-годишната Даниела Пиронкова, която е неин собственик и до днес. Пиронкова е студентка от Пловдив и наскоро е станала майка, става ясно от профилите й в социалните мрежи. Баща на мадамата е изпълнителният директор на "Черноморски солници" АД Николай Пиронков, в чието управление е и Гроцева. Милко Талев пък е бил подпомаган от племенника си Ивайло Талев и от Тодор Симеонов, които му издавали фактури от кухи фирми.

Уредени мачове

Покрай близостта си с рефера Ичко Лозев Гриша Ганчев може да е облагодетелствал клуба си "Литекс", подозират разследващите. Според тях е възможно, предвид връзката си с бизнесмена, Лозев да е свирил мачовете си в ползва на "оранжевите". Не е изключено и с парите, спестени от данъци, Гриша Ганчев да е финансирал отбора си, допускат запознати.

Анелия КОСТОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама