Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4615381 www.bgdnes.bg

Пожалиха адвокат рекетьор

Старозагорският адвокат Иван Илев и роднините му, подсъдими като лихварска банда за рекет, отърваха кожите. Те се разминаха с граждански искове за близо 300 хил. лв., искани от потърпевши, научи "България Днес". Петима от пострадалите от дейността на групата подадоха молби за изплащане на нанесени материални щети. Митра и Калин Калинови, Людмила Събева, Иван Николов и Михаела Владимирова претендират за 282 хил. лв., с които по думите им били ощетени от юриста и хората му.
От прокуратурата застанаха на страната на защитата, като се противопоставиха на съвместното разглеждане на исковете заедно с делото. Според тях доказването на претенциите ще затрудни наказателния процес. Тъй като и двете страни се обединиха около едно мнение, на спецмагистратите не им остава друго, освен да отхвърлят молбите на потърпевшите. Все пак те отложиха решението си за началото на април, за да могат да прегледат десетките томове с материали по делото, преди да кажат тежката си дума.
Според разследващите Илев, който е адвокат и ексшеф на старозагорското следствие, е давал пари назаем срещу лихва, след това е завличал длъжници, като им е взимал имотите и ги е оставял на улицата. В капана на лихварската схема попаднали около 500 души. Те взимали заеми срещу непосилни лихви, а тъй като не успявали да се издължат, били принуждавани да подписват записи на заповеди и да прехвърлят имотите си на Илев или някой от роднините му.

На подсъдимата скамейка са брат му Евгени Илев, майка му Бонка Тенева, жена му Станислава Илева, родителите й Иван Петров и Танка Петрова и приятелят му Станко Желязков. Бонка Тенева, която е пенсионерка, въртяла фирмите „Финанс груп" ООД и "Сити груп" ООД, успяла да раздаде кредити за близо 1 млн. лв., макар че взимала пенсия от 150 лв. Освен това стопанисвала т.нар. Първа заложна къща на улица "Отец Паисий" в Стара Загора.
От лихварския род пропищели десетки завлечени хора. Една от тях е Людмила Събева, която твърди, че на няколко пъти е заплашвана лично от Иван Илев, че ще продаде дъщеря й за органи, ако продължава да си отваря устата. Изпатили си и цяло семейство, което се поболяло от рак. Родителите починали, а коварната болест покосила и дъщеря им. Тегобите им започнали, когато Живко Стоянов взел заем, за да купи предлагана му земя. За да го обезпечи, прехвърлил три апартамента в центъра на Стара Загора. Измаменият останал на улицата, като не получил и стотинка за земята. Той започнал да получава заплахи да не говори за схемата. От притеснение Живко и съпругата му починали в рамките на година.
Адвокатът рекетьор бе задържан през юли 2012 г., малко след като излезе от ареста. Той бе прибран заради нови обстоятелства по разследването и информация, че се опитва да влияе на свидетели. Пострадали признаха, че се страхуват за живота си, и обясниха, че Илев умело борави с вратичките в законите, за да се измъква.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама