Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4648937 www.bgdnes.bg

Любимият певец на Тато: Забравен съм, гладувам!

Добромир ДОБРЕВ

До просешка тояга стигна един от най-големите ни музиканти - Салко Писин, който написа химна за националния ни отбор по футбол по време на световното в САЩ през 1994-а. Авторът на песента "Пеневата чета" преживява на месец със скромната си пенсия от 240 лева по болест. Салко е вдовец, диабетик и има сърдечни проблеми.
"Парите не ми стигат дори само за лекарствата, които пия, а те са 7-8 вида ежедневно. Получавам инвалидна пенсия от 170 лева. След като съпругата ми почина, ми я увеличиха на 240. Така се получи, че не успях да натрупам необходимия трудов стаж. Никога не съм просил пари в моя живот. Винаги през годините съм се отзовавал на всеки и съм пял на хората от елита, но сега всички ме забравиха. Вече нямам тези сили да работя", изплака болката си Писин пред "България Днес".
Той е бил един от най-доверените хора на социалистическия лидер Тодор Живков и често е привикван да свири с акордеончето си в дома на държавния лидер. След идването на демокрацията Салко е забавлявал почти всички партийни лидери, сред които царя, Доган и Бойко Борисов. Той е певецът и на "златното" поколение футболисти, предвождани от треньора Димитър Пенев, с когото са приятели. Именно по настояване на Пената бате Салко създава емблематичния текст: "България в Америка, 94-а...".


"Не е необходимо един автор да напише 200 песни, за да бъде признат. Достатъчна е само една, но за актуално събитие, с която ще остане завинаги. По време на световното в САЩ въртяха в ефир химна за Пеневата чета по 10 пъти на ден. Досега такава песен не е имало по БНТ освен изпълнението на Крисия за детската "Евровизия" наскоро", твърди музикантът.
Той не вярва, че може да попадне в списъка с хората на изкуството, които ще получават пожизнени пенсии за заслуги. Такъв проект бе подготвен от социалния министър Ивайло Калфин. Както е известно, от 2013 г. действа закон за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нацията.
"Никой няма да се сети за мен. Както не се сетиха и от БФС, когато празнуваха 20-годишнината от четвъртото място в Америка миналата година. Отношението съм го разбрал отдавна. Още когато избраха Христо Стоичков за Футболист на годината през 94-а, ме извикаха да пея на церемонията. Тогава работех в Швейцария, а БФС се управляваше от Вуцов и Михов. Обещаха да ми платят пътя, но ме излъгаха. Изпях си песента, а дори на вечерята след това не ме поканиха", спомня си с тъга Салко Писин.
Легендарният изпълнител пръска голяма част от парите, които е спестявал през годините, за операция на съпругата си и за последвалата тежка съдебна битка. Вече 3 години той се съди с бившия здравен министър Радослав Гайдарски. Писин го обвинява, че при рутинна операция е убил жена му заради грешна диагноза.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама