Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4704575 www.bgdnes.bg

Погребаха Кардам в гръцка църква

Надя Панкова

В православна църква в Мадрид бе погребан вчера първородният син на Симеон Сакскобургготски. С позволението на Вселенския патриарх Вартоломей опелото бе извършено от митрополита на Испания и Португалия - Паликаро, а мястото на бдението е било в гръцката църква "Андрей Привозвани" в испанската столица. Храмът е гръцки и православен, тъй като княз Кардам е единственият син на Симеон, кръстен в православната вяра, венчан е в православен храм за съпругата си Мириам Унгрия. Княгинята не спряла да бърше очите си по време на цялото поклонение, а не по-малко наскърбени били Симеон и доня Маргарита.

На погребението присъстваха още бившата испанска кралица София и инфантата Елена, членове на царското семейство изпратиха княза в последния му път. Кардам Търновски бе изпратен от Симеон и доня Маргарита, както и от братята си - князете Кирил и Кубрат, съпругата му доня Мириам Унгрия, както и други испански благородници, както и членове на династията на Бурбоните. Тялото на покойния бе откарано в моргата "Сан Исидро" в Мадрид. Калина, дъщерята на Симеон Сакскобургготски, не успя да пристигне от Мароко за поклонението пред тленните останки на брат си.

Реклама

Доня София лично утешила царя в мъката му, а князете - синовете му Борис Търновски и Белтран Търновски, били неотлъчно до майка си. Доня София утешила и двамата младежи, един от които наследник на престола на България - княз Борис Търновски, който тази година навършва пълнолетие.

Поклонението започнало още късно във вторник, като дори посред нощ близки и приятели идвали да се сбогуват с 52-годишния княз. Майката на Кардам - доня Маргарита, е роднина на доскорошния испански крал Хуан Карлос, а цялото кралско испанско семейство от години е близко до царя и доня Маргарита.

Царят загуби първородното си дете след тежка катастрофа през 2008 г., последвана от седем години будна кома. Белодробно възпаление внезапно влошило състоянието на княз Кардам, който си отиде на 7 април в болница "Санчинаро".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама