Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4737802 www.bgdnes.bg

Бисеров в афера за 850 бона

Схема, която подозрително прилича на пране на пари, изскача покрай разследването за данъчни престъпления на бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Грандиозната афера за над 850 хиляди лева бе разкрита вчера от шефа на комисията за конфискация Пламен Георгиев. В схемата освен Главинков участва съпругата на Бисеров Мария и японската компания "Тошиба". Според шефа на комисията за конфискация Мария Бисерова и Ивайло Главинков първоначално купуват дялове от фирма за 25 хиляди лева. Малко след това те успяват да ги препродадат на японците за цели 850 бона. След известно време фирмата, регистрирана в Япония, препродава дяловете отново на фирма, близка до Главинков, но отново на номиналната им стойност от 25 хиляди лева.

"За мен това е класически тип пране на пари. Няма друго логично обяснение как дяловете на една компания могат за месеци да скочат в пъти и после да се свалят до номиналната си стойност", коментира схемата на Бисеров шефът на комисията за конфискация. По думите му самото доказване оттук нататък е работа на прокуратурата, която от дълго време разследва Христо Бисеров и Ивайло Главинков за пране на пари. Макар името на скандалната фирма да бе спестено умишлено, проверка на "България Днес" успя да го открие. Става дума за създаденото през 2008 г. дружество "Солар Проджектс". Неговият предмет на дейност е производство на ток от слънцето. От няколко години фирмата притежава фотоволтаичен парк с мощност 5 мегавата край Ямбол. Акционери в началото са синът на Бисеров Ивайло Главинков, шефът на култовото столично заведение "Брилянтин" Пенко Пенков и близкият до БСП бизнесмен и лобист по темата за зелената енергия Владимир Аличков.
Година след това между съдружниците започва бясно прехвърляне на дялове. В рамките на няколко месеца те започват да си препродават акции от фирмата един на друг. Впоследствие в играта влиза и съпругата на Бисеров Мария, която се оказва собственик на около 60 процента от капитала на "Солар Проджектс". Наша проверка показа, че това е станало на 23 март 2009 г. Платената от нея цена от 17 600 лева е надлежно обявена в декларацията на Бисеров пред Сметната палата. Няколко месеца по-късно Мария Бисерова и синът й Ивайло Главинков продават акциите си във фирмата на японската компания „Тошиба“. Цената по сделката не е обявена в документите на дружеството. По думите на шефа на комисията за отнемане на имущество вчера се разбра, че платените пари са 850 000 лева. Огромна част от тях трябва да са получени от съпругата на тогавашния зам.-шеф на ДПС. По закон полученият от Мария Бисерова доход би трябвало да е деклариран в Сметната палата. От декларацията на мъжа й обаче подобно нещо не е видно. Вместо това приход от 787 647 е обявил самият Бисеров. Според експерти вероятно става дума за грешка при попълването на данните.
По времето, когато е реализирана врътката, японската „Тошиба“ изпълнява проект за модернизация на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Неговата стойност е стотици милиони евро, а покрай определянето на победителя имаше множество твърдения за нередности.
Оказва се, че въпреки платената огромна сума японската корпорация не проявява интерес към бизнеса със зелена енергия. За сметка на това историята на придобитата от нея "Солар Проджектс" потвърждава разкритията, направени от шефа на комисията за конфискация Пламен Георгиев. Според документите през 2011 г. японската корпорация продава акциите в "Солар Проджектс" за едва 25 хил. лв. Купувач е фирма "Солар Вижън", в която като акционери изскачат имената на сина на Христо Бисеров Ивайло Главинков и другите му двама авери, стартирали схемата. Те от своя страна пък веднага я препродават отново на сметка. Купувач е мощната китайска компания "Астроенерджи".

Заподозрените в неизвестност

Фамилията на Христо Бисеров продължават да е в неизвестност, показа проверка на "България Днес". От няколко седмици ексдепутатът и съпругата му Мария не са стъпвали в луксозната си къща в центъра на София. Там е единствено домашната им прислужница, която усилено бърше прах и мие прозорци. Следа няма и от доведения им син Ивайло Главинков. Запознати със случая коментираха, че бившият депутат забегнал за Апенините още преди да му бъде повдигнато обвинението за укриване на данъци от 9 април.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама