Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4762263 www.bgdnes.bg

Гарвани нападат хора

Галена ЧАРИЙСКА

Агресивни гларуси нападат варненци, а в столицата гарвани дебнат минувачи по малките улички и кълват главите и лицата им, алармираха пострадали граждани от хищните птици пред "България Днес".

"Направо се чувстваме като във филм на Хичкок. Гарваните са навсякъде, размерите им са доста внушителни, а човките им направо плашещи. Много хора вече се оплакват от набезите им. Не само че крадат храна от външните маси на заведенията, ами и налитат да хапят и кълват хора", разказаха пред вестника за преживяванията си с освирепелите птици жители на столичния квартал "Младост".

Реклама

Само преди няколко дни и тв водещата Венета Райкова се оплака, че е попаднала в епицентъра на рядко срещана атака. Гарван се забил в главата й, а тя не могла да реагира на нападението. Това не се е случило случайно.

Орнитолози вече предупредиха да внимаваме, като минаваме покрай едри птици като гларуси, гарвани и врани и да избягваме местата, където се срещат на групи. Според специалисти в момента те са в период на гнездене, а това ги прави доста агресивни и опасни. Причината е, че те защитават яйцата си от нашественици. През този период започват да нападат всеки, доближил се до гнездото им. Гларусите снасят яйцата си най-често по високи и недостъпни скали. В населените места обаче предпочитат да се заселват по покривите на къщи и жилищни блокове.

"Ако нарушите покоя им през месец май, когато снасят, а също и после, докато отглеждат малките си, могат да ви наранят с острите си клюнове и със здравите си като стоманени шипове нокти", предупредиха пред вестника специалисти от Българското дружество за защита на птиците.

Според орнитолози след около десетина години столицата ще заприлича на Варна и Бургас заради числеността на гларусите, които все по често столичани виждат, най-вече в района на Централна гара.

"Агресията на пернатите е за кратко. Най-много след месец те отново ще започнат да странят от хората, а най-кризисният период е седмица-две", уверяват орнитолозите.
Агресивността на птиците е типична както за периода на гнездене, така и за периода, в който отглеждат малките си. "Ако малкото пернато се учи да лети и е на ниско, тогава и майката кръжи около него и се опитва да плаши всеки, който би застрашил сигурността му, така че ако човек или куче се окаже прекалено близо, тя ще кацне на главата му. Това е първата й реакция и е добре да избягате. Ако обаче не се съобразите с предупреждението й, тогава ще забие и клюна си", съветват още познавачите на птиците.

Реклама
Реклама
Реклама