Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4789407 www.bgdnes.bg

Гриша Ганчев на съд за изкормване

Делото срещу Гриша Ганчев за заканата за саморазправа с бившия шеф на НАП Красимир Стефанов започва днес. Зловещите заплахи бяха отправени от бизнесмена броени дни след акция "Захар", проведена през пролетта на 2012 г. При нея бе арестуван синът му Данаил Ганчев и още осем души заради източване на ДДС чрез фиктивни сделки със захар. Ядосан, че спецченгетата са закопчали и наследника му, Ганчев се зарекъл да лее кръв.
"Ще изкормя червенобузко! Ще му разпоря корема рано или късно и ще му увия червата около ушите!", разкрещял се по адрес на Красимир Стефанов бизнесменът. Ганчев изрекъл заплахите пред шефа на отдел "Големи данъкоплатци" в приходната агенция Недялко Чандъров. Чиновникът от своя страна разказал чутото на шефа си, който веднага се светнал, че именно той е визираният "червенобузко", и след оплакване в полицията му е назначена охрана, а Ганчев обвинен за закана за убийство.
Впоследствие специализираната прокуратура му повдигна и още две обвинения. Едното е, че лично е ръководил разбитата престъпна група за източване на ДДС. Отделно от това по време на разследването се изяснява, че именно босът на Литекс е измислил самата схема. Врътката позволявала при сделките за продажба на захар да не се издават документи. Така само за четири месеца ловешкият бизнесмен си спестил плащането на над 700 хиляди лева данъци.
Според прокуратурата в захарната афера участвали тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс" - синът на Гриша Ганчев - Данаил, Милко Димитров и Емилия Станоева. И тримата са млади хора, като според запознати Гриша Ганчев инвестирал в тях, като ги пратил да се обучават в чужбина. Далаверите въртяла отговорничката по продажбите Камелия Мирчева. Тя имала задача да контактува с партньорите на фирмата, като урежда заявки, фактури, уточнявала количествата за продан и се грижела за експедицията.
Целта на аферата била покрай легалната търговия със захар да бъдат осъществени черни сделки. В тях участвали фирми на негови близки, сред които и бившият футболен съдия Ичко Лозев.
Самият Гриша Ганчев и до ден днешен отрича да е вършил нещо нередно, а случаят е отмъщение спрямо него. В свои интервюта той многократно обяви, че измамите се вършат от други хора, срещу които той многократно е подавал сигнали. Реакция от властите нямало.
Твърденията, че е невинен, не са попречили на бизнесмена да опита през трите години на разследването да заличи следи, които го свързват с аферата, разкриват криминалисти. Според прокуратурата захарта е внасяна от чужбина и изпращана за пакетиране в заводите в Девня и Бургас. По времето на акцията те са собственост на ловешкия бизнесмен. Малко след арестите предприятията изведнъж спират работа и сменят собственика си. Вместо Гриша Ганчев те се озовават в ръцете на сърбина Небойша Дошен. Макар никога да не се е занимавал с бизнес, бившият треторазряден футболист успява да извади няколко милиона лева за предприятията. Любопитно е, че сделките са извършени в края на 2014 г., когато стана ясно, че обвинителният акт е вкаран в съда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама