Пазете се от морски дракони!

Зачестиха случаите на летовници и рибари, убодени от морски дракони. От началото на сезона във варненската токсикология вече са регистрирали десетина такива случая. Тази риба достига дължина до около 30 см. Обитава дънния слой и за укритие използва пясъка, където заравя цялото си тяло, а очите остават да дебнат плячката. Драконът е хищен и се храни с други водни организми - рибки, миди, охлюви и червеи. Активен е основно през нощта.
Той често е бъркан с попчето. Пуска отровна течност от шиповете, които са разположени на хрилете и гърба. Ухапването не е смъртоносно, но може да доведе до възпаление и силна болка. Дори и в мъртво състояние отровните жлези на морския дракон функционират. През юли и август тази риба често излиза в непосредствена близост до брега, докато трае размножителният й период. Това е предпоставка за повече инциденти. Най-често плажуващите настъпват шиповете с ходилото си.
Въпреки отровните жлези месото на рибата е бяло и много вкусно. Именно поради тази причина драконът е обект на спортен риболов. Може да се хване сред пасажите от сафрид. Най-добре кълве на блатен (морски) червей с такъм на чепаре. Уловените рибки се дерат внимателно, като главата и шиповете се отстраняват. Най-добре се приготвя пържен с памидово вино.