Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5006059 www.bgdnes.bg

Неизвестни снимки за Третото българско царство събрани в албум (Галерия)

Бившият царски депутат Тошо Пейков преровил над 2000 фотографии в архива и в интернет

Непоказвани досега снимки от Третото българско царство събра в луксозен албум Тошо Пейков. Бившият царски депутат показва историята на времето чрез фотоси на 384 страници в “България в блясък - владетели, дворци и дейци на Третото българско царство”.

Реклама

Всичко започнало през януари, когато Пейков направил фотоизложба на същата тема по случай 120 години от рождението на цар Борис. Посетителите толкова харесали събраните от него снимки, че го поощрили да направи албум. А в момента пише и сценарий за филм, тъй като има интерес към книгата му.

За албума преровил над 2000 снимки от държавния и военноисторическия архив, за които си платил, както и от архива на царското семейство, който му предоставил Симеон Втори. Включили се и приятели с личните си архиви, на които поименно благодари в книгата.

Ровил се много и в интернет. Преровил чешки, австрийски, германски и френски сайтове с имената на тези, които му трябват. От чешки сайт например намерил снимки на Константин Иречек, каквито в нашия архив нямало.

От сайт на френското консулство пък

извадил истинския портрет

на Султана Рачо Петрова,

известната софийска красавица, съпруга на ген. Рачо Петров. Оказа се, че досега в наши албуми и книги е бил публикуван за Султана образът на графиня Карденау - Йоана Лойзингер, съпругата на княз Александър, след като той абдикира. “Те изобщо не си приличат, но едно грешно надписване в архивите е довело до такова ползване от всички автори”, разказа Пейков. Затова се постарал да разпрати навсякъде истинския образ на Султана Рачо Петрова.

Включил е в албума и много собствени снимки. Пейков от години

ходи навсякъде с

Реклама

фотоапарата си

и използва всеки повод или ситуация да снима всичко интересно, защото “един ден може да потрябва”. Така например портрета на екзарх Антим Първи от края на ХIХ заснел в кабинета на председателя на Народното събрание още докато бил депутат. Шефът на кабинета на Георги Първанов ген. Никола Колев пък го пуснал за 5 минути в президентския кабинет да снима най-известния портрет на цар Симеон Велики, рисуван през 1927 г. от Димитър Гюдженов.

Така се снабдил с огромен набор от снимки, които обработил във възможно най-доброто качество с помощта на художника дизайнер Христо Елезов и семейството му. Отнело им почти година - снимка по снимка, много от които били с лошо качество.

Трябваше да илюстрирам целия близо 70-годишен период от Освобождението до Парижките мирни договори през 1946-1947 г., което е много работа, подбор на снимки и писане на текст, разказва Пейков. Много му помогнал проф. Андрей Пантев, който му дал свои текстове за тримата владетели. А проф. Цветана Кьосева предоставила

статиите си за съпругите и децата

на някои от държавниците,

за да стане “по-човечна книгата”

Луксозното томче започва с молитвата “Символът на вярата” и с едно много силно слово на Виктор Юго, в което той защитава мъчениците на Батак след Априлското въстание. Пейков е изровил и прекрасен портрет на френския писател, който е копирал като подарък за посолството на Париж у нас.

Самият разказ започва от Освободителната война, Санстефанския мирен договор и цар Александър ІІII Освободител и обхваща всички дейци в създаването на Третата българска държава, както и живота на обикновените хора през тези години.

Подробно е разказано и със снимки на четиримата владетели и семействата им. Има непоказвани досега фотографии на Фердинанд и малките князе Борис и Кирил и княгините Евдокия и Надежда.

Пейков е издирил и прекрасни портрети на владетелите, рисувани от български художници, защото “те са били цветните репортери на епохата” и са украсявали дворците. На корицата и титулната страница са гербовете на България и на царете Фердинанд, Борис и Симеон. На страницата на съпругата на Сакскобургготски

доня Маргарита е показан и нейният

герб, който досега не бе много известен

Почетно място в албума е отделено за всички 31 министър-председатели от това време. При това със снимки, каквито няма нито в Министерския съвет, нито в Народното събрание, хвали се Пейков. Към всички тях има и текст за въпросната личност.

Открил в архива много ценни снимки на семейството на Стефан Стамболов. Особено на дъщеря му Вера, чиято история е трагична. “Тя се влюбва безумно в един красив български офицер, но след смъртта на баща ѝ майка ѝ става много твърда и не ѝ позволява да дружи с него, тя полудява и умира в лудницата в Карлуково”, разказва Пейков. Има непоказвани досега снимки и на двамата ѝ братя - Коста и Стефан, както и на самата Поликсения Стамболова.

Бившият син депутат Лъчезар Тошев пък му предоставил неизвестна снимка на Драган Цанков и семейството му и зет му Александър Люцканов.

В албума са публикувани портрети на известните личности, архитекти, художници и фотографи от онези години.

Никой не знае как изглежда Константин

Величков, а има булевард на негово име,

дава пример Пейков.

Изровил е и снимки, които княз Фердинанд е поръчал на български фотографи да направят на харамиите, участващи в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Така попаднал на образите на революционните дейци, които са се борили за освобождението на Македония и Тракия.

Преди да пусне албума за печат, го показал на Симеон. Царят ми направи много ценни бележки към някои снимки и текстове и съм щастлив, че стана мост между историята и нашето настояще, коригира някои грешки, казва Пейков. И си признава, че е бил разменил, без да иска, имената на лелите му например. А Симеон толкова харесал един от портретите си с доня Маргарита, сниман лично от Пейков, че си го поискал за картичка.

Албумът е в тираж 1000 броя. Издаването му - с предпечатната обработка и другата подготовка, струвало над 25 хил. лв. Пейков и съпругата му Галя дали 2/3 от сумата, а с 1/3 се включила Столичната община, като в замяна получила книги.

Реклама
Реклама
Реклама