Италианци в “Гинес” с най-дългата франзела

Дълга 122,4 метра франзела беше изпечена и изядена по време на Световното изложение в Милано “Експо 2015”. С този рекорд тя влезе в Книгата на рекордите на “Гинес”. Предишният рекорд от 111 м принадлежеше на супермаркет във Виетнам.
Франзелата беше приготвена по инициатива на италианската група “Фереро”, която произвежда течния шоколад “Нутела”. Екип от 27 италиански и френски готвачи я приготвяха в продължение на 6 часа.
Хлябът беше изпечен
с помощта на
подвижна фурна
Най-накрая франзелата беше намазана с 40 кг “Нутела” и разделена на 2400 къса, които бяха раздадени на публиката.
Сегашната инициатива поставя край на разразилата се “сладка” война между Франция и Италия. През юни френската министърка на околната среда Сеголен Роял беше призовала да не се яде “Нутела”, за да се спаси планетата от обезлесяване. Апелът ѝ беше в знак на протест срещу унищожаването на палмови дървета, чието масло се използва за приготвянето на най-известния течен шоколад в света.
Думите ѝ предизвикаха буря от полемики, още повече че във Франция “Нутела” контролира 85 на сто от пазара на течен шоколад. “Фереро” обяви, че използва за течния си шоколад само продукти от сертифицирани палмови плантации. Малко след това Роял се извини за думите си.
Няколко дни по-късно пък съпругата на италианския премиер Матео Ренци – Аниезе, заведе дъщеря си на щанд за “Нутела” на “Експо 2015” и
показно пред журналисти
изяде палачинка
с течен шоколад.
Бащата на най-известния крем от лешниково тесто Микеле Фереро, който беше и най-богатият италианец с 23 млрд. евро, почина през февруари т.г. Мнозина припомнят, че известният като Мистър Нутела си отиде месец преди да навърши 90 г., докато бащата на джогинга Джими Фикс е починал на 52 г., а този на разделното хранене Мишел Монтиняк – на 66 г.