Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5068377 www.bgdnes.bg

Беконът и надениците - вредни като цигарите (oбзор)

СЗО ги вкарва в черен списък на храните, предизвикващи рак

Забравете хамбургерите, бекона, наденицата и другите видове обработено месо. Иначе сте изправени пред много висок риск да се разболеете от рак.
Предупреждението е на Световната здравна организация, според която посочените храни са толкова опасни причинители на рак, колкото цигарите, азбеста, отровата арсен и алкохола. Специалистите от организацията са изготвили и ще публикуват списък на силно канцерогенните продукти, известен като "енциклопедия на канцерогените".
И прясното червено месо ще влезе в черната листа, защото също повишава риска от рак, макар и една идея по-слабо.
Предупреждението на СЗО, което се очаква официално в понеделник, ще хвърли в шок месопроизводителите и сектора за бързо хранене, прогнозира в. "Дейли мейл". Търговците на подобни стоки ще трябва да предупреждават за опасността с надписи върху опаковките.
Според проучването на Международната агенция за изследвания на рака към СЗО има убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година.
Един от възможните причинители на болестта, който уврежда лигавицата на червото, са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят. Друг фактор е опушването, консервирането и осоляването на колбасите, за да се повиши трайността им.
Изчислено е, че по-здравословен живот може да намали наполовина случаите на рак на дебелото черво. Според специалистите, ако не консумират повече от 500 грама на седмица червено месо - свинско, агнешко или телешко, хората биха намалили съществено риска отр болестта.

Реклама
Реклама
Реклама