Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5131405 www.bgdnes.bg

Големите в газа готови да доставят гориво за България

Разработват виртуална

търговия със синьо гориво

Мултинационални компании- търговци и добиващи природен газ, чакат на границата на България, готови да внасят синьо гориво и да влязат в пазара у нас.

Това стана ясно на кръгла маса за диверсификацията на доставките на природен газ в България, организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Реклама

Представителят на “Газ дьо Франс” Вилем Копулс заяви, че от 1 януари 2016 г. се надява да доставят газ в България. Малко по-късно зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков каза в кулоарите на форума, че е научил, че “Неохим” разговарят с тази компания за доставки на природен газ.

За възможностите за доставка на газ говори и Фредерик Смит ван Оуен от американската Cheniere.

Проблемът е, че българската транзитна мрежа е обвързана с дългосрочен договор с “Газпром експорт” за транзит на природен газ до 2030 г., коментираха специалисти.

Шефът на “Булгартрансгаз” Георги Гегов съобщи, че се преговаря с Гърция за споразумение за свързаност, така ще може да се прави виртуална търговия със синьо гориво, като количествата се изравняват.

За физическа доставка чрез обръщане на потока в транзитната тръба трябва съгласието на руснаците, които плащат 100% капацитета на тръбата. Това може да стане само при кризи, поясни по-късно Гегов.

Български компании пък преговаряли с румънците за внос на румънски газ по тръба №1. Това е тръбата, по която се доставя руският газ за България. Тя е с капацитет от 7,5 млрд. куб. м годишно, а потреблението е 2,7 млрд., така че има свободен капацитет.

Гегов каза, че е разговарял с “OMV петрол”, които разработват находището в румънската акватория на Черно море.

В момента, в който започнат да добиват газ, можело да внасяме оттам.

Зам.-министър Станков припомни, че на 10 декември се очакват подписи на окончателното инвестиционно решение за новата газова връзка с Гърция. Генералният мениджър на “Тотал Е&P Bulgaria” Ксавие Фожрас пък заяви, че през февруари се очаква да започнат сондажите в блок “Хан Аспарух”.

Реклама
Реклама
Реклама