Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5331602 www.bgdnes.bg

Високосните рожденици орисани на късмет

Иво АНГЕЛОВ

Господ закриля родените на 29 февруари, които са орисани на късмет.


В това е убеден един от известните българи, които празнуват ЧРД на уникалната дата, боксьорът медалист Свилен Русинов. Освен него около 4 милиона души в целия свят са родени на 29 февруари - последния ден на месеца през високосна година. Чистата аритметика показва, че това се равнява на около 0,0686% от населението на Земята. Специалисти са изчислили, че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500.


Титулуваният боксьор Свилен Русинов е носител на бронзов медал от олимпийските игри в Сеул '88 и единственият ни сънародник, който е побеждавал на ринга Виталий Кличко, а губи с една точка от брат му Владимир.

Реклама


"Винаги съм се чувствал различен за това, че съм роден точно на 29 февруари. Датата ме е радвала и никога не ми е давала повод да се чувствам неприятно. Още преди години реших, че ще празнувам само и единствено на 29 февруари и няма да заменям рождения си ден с някоя съседна дата. През 4 години събирам около 100 роднини и приятели, с които сядаме на маса и отбелязваме празника. И тази година няма да е по-различно - вече съм запазил цял ресторант за 95 души, където да отпразнуваме 52-ия ми рожден ден", разказа пред "България Днес" Русинов. Неговата професионална визитка е наистина впечатляваща - той е многократен шампион на България и дългогодишен капитан на националния отбор по бокс, медалист от европейските първенства в Торино (1987), Атина (1989), Гьотеборг (1991) г. и европейски шампион в Бурса, 1993 г., носител на бронзов медал от световното първенство в Рино, 1986 г., световен вицешампион от световните първенства в Сидни (1991) и Тампере (1993).


"За всички успехи и хубави неща, които са му се случили в живота, вярвам, че рождената ми дата е определяща. Господ ми е помагал за това, че съм роден на 29 февруари. Още от бебе съм орисан да постигам значими неща и затова вярвам, че рождената дата на всеки има отношение за по-нататъшния му живот", добави Русинов, който има още няколко дни за подготовка за личния си празник, който ще се повтори едва след 4 години.


Мнозина вярват, че родените през високосна година са избрани, късметлии и по-различни от останалите. Обикновено се казва, че те носят по-силна интуиция, имат изострен усет и способности. Нерядко се чуват и обратните прогнози - че родените на тази дата са обречени на лош късмет. Често много родители предпочитат да запишат като рождена дата на детето предния или следващия ден, за да могат да му спестят неудобствата, причинени от особения ден. Подобно е и с празнуването - 28 февруари и 1 март са най-популярните дати за отбелязване на рожден ден при високосниците.


Известни световни личности, родени на 29 февруари, са Мел Гибсън, Сандра Бълок, Кристина Агилера, Скарлет Йохансон, композиторът Джоакино Росини, актьорът Джеймс Мичъл и българският актьор Христо Чешмеджиев.


А каква е причината за добавянето на един ден през всеки четири години? Тъй като Земята обикаля около Слънцето за 365,2422 дни, веднъж на 4 години се налага да бъде компенсирана разликата, в юлианския и григорианския календар този допълнителен ден се добавя към февруари, който става 29 дни, и годината се нарича високосна. В историята е имало три случая, когато в някои страни февруари е имал официално 30 дни. Един от тях е през 1929 г. Съветският съюз въвежда революционен календар. По този начин годините 1930 и 1931 официално съдържат 30 февруари. През 1932 г. календарът е изоставен и месеците възвръщат обичайната си дължина. Другите случаи са в Швеция и в древността.


Трима в едно семейство

И покрай нетрадиционната дата е неизбежно да има и интересни случки. В книгата на рекордите "Гинес" е записана историята на норвежко семейство, свързано по особен начин с тази дата. Три от децата им са родени на 29 февруари в различни високосни години, което е феномен, неописван досега никъде другаде по света.

Реклама
Реклама
Реклама