Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5331833 www.bgdnes.bg

Бум на сватби на 29 февруари

Иво АНГЕЛОВ

Бум на сватби ще бъде отчетен на днешната дата - 29 февруари, показа проверка на "България Днес".


Десетки двойки от цялата страна са се записали предварително да бъдат бракосъчетани на специалната дата, която се появява веднъж на четири години. Интересът към 29 февруари е много голям и дори фактът, че се пада в понеделник, не е пречка за влюбените.

Реклама


От астрономическа, а и от астрологическа гледна точка този ден 29 февруари по никакъв начин не се различава от останалите дни. В природата и движението на планетите в Слънчевата система няма нищо необичайно и нестандартно. В народните поверия не е така. Хора говорят, че на високосна година не е добре да се сключва брак, защото той ще завърши неблагоприятно. Според други теории в годината на Огнената маймуна семействата ще са щастливи и ще имат дълъг съвместен живот.


Интересът към сватбите на 29 февруари е по-сериозен в областните градове, докато в по-малките населени места, вероятно заради суеверията, са предпочели да пропуснат датата. Има и младоженци, които не харесват идеята да празнуват годишнината през 4 години.


В София също има интерес, като десетки двойки са се записали за сватба точно на тази дата. От миналата година Столичната община предоставя и услуга за запазване на зала за бракосъчетание по електронен път. Младоженците могат да планират деня на сватбата и да разберат, както и да публикуват съобщение за своя празник на интернет страницата за радостни обреди, заявяват от кметството.
Високосният ден от февруари е свързан и със свръхлюбопитна традиция - това е единственият ден в годината, в който жената може да предлага брак на мъжа. Традицията е от V век, когато в Ирландия св. Бригита се оплакала на св. Патрик, че жените трябва да чакат твърде дълго годежния пръстен от ухажорите си. Той отпуснал на жените един ден в най-късия месец, а легендата разказва, че първа от това се възползвала самата Бригита, която паднала на колене и направила предложение на Патрик. Той обаче отказал, целунал я по бузата и й предложил за компенсация копринена рокля.


Според друго обяснение традицията тръгва от Шотландия през 1288 г., когато 5-годишната тогава кралица Маргарет обявила, че на 29 февруари жените могат да предложат брак на мъж, който харесват. Тя постановила мъжете, които откажат подобно предложение, да плащат глоба под форма на целувка, копринена рокля, чифт ръкавици или една лира. Те обаче били в правото си да получат предупреждение какво ги чака - затова жената, която имала намерения към тях, трябвало да носи в този ден червена рокля.


Във Финландия пък "глобата" е плат за ушиване на пола. В САЩ жените също могат да предлагат брак на своя любим, но всяка година и това става на деня на Сейди Хокинс - героиня от популярен комикс. Определеният ден е съботата след 9 ноември.

Реклама

Мрачни събития на датата

Историческа справка показва, че на 29 февруари има няколко значими събития, но повечето от тях са с мрачен оттенък.

1907 г. - Умира Петър Христов Германчето, български революционер

1940 г. - Филмът "Отнесени от вихъра" печели 8 награди "Оскар";

1956 г. - Пакистан е обявена за ислямска република;

1960 г. - При земетресение в Агадир (Мароко) загиват между 12 000 и 15 000 души;

1988 г. - Южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту, Нобелов лауреат за мир, е арестуван с още 100 духовни лица след 5-дневен протест срещу политиката на апартейд;

1996 г. - Перуански "Боинг 737" катастрофира в Андите, загиват 123 души на борда.

Реклама
Реклама
Реклама