Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5432556 www.bgdnes.bg

Крановете падат

Иво АНГЕЛОВ
Борислав РАДОСЛАВОВ

Крановете падат, падат от небето... Така също може да бъде изпята песента за камъните.


Инцидентите с многотонните машини в строителната действителност зачестиха през последните години и заприличаха на чиста проба чалга. Последният случай е от четвъртък, когато кран се стовари върху бензиностанция на столичния бул. "Никола Й. Вапцаров".

Реклама


Техническа неизправност стоварила крана върху бензиностанцията! Това твърдение направи кранистът Петър, под чието управление многотонната машина рухна и едва не погуби човешки животи.


"Опитах да я спра, но не се получи. Кранът продължи да върви. Натиснах аварийния стоп, за малко намали, но продължи, след което се засили и отиде до края на стрелата, удари буферите и се обърна кранът", разказа човекът, който е настанен в неврохирургията на болница "Токуда". Той е без опасност за живота, с травми по лицето и разкъсано ляво ухо.


След инцидента кранистът буквално изхвърчал от кабината на 3-4 метра. След удара изпаднал в несвяст за кратко.


Мъжът все още е стресиран и уплашен. Това е първи инцидент през 10-годишния му стаж на кранист и ще се замисли дали ще продължи да се занимава със същия занаят.
Тезата за техническа неизправност потвърди и главният изпълнител на обекта Иво Диков. Той бе категоричен, че по документи машината е технически изправна и ежемесечно са правени необходимите обследвания. "Спонтанно" обаче се е появила повреда и кранът полетял върху бензиностанцията, обясни Диков.


Той отрече възможността за човешка грешка, защитавайки по този начин ранения кранист. Именно такова твърдение направи експертът от Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.


От агенцията вече са изключили като възможни причини за инцидента пропадане на самия кран, неправилен монтаж или технически неизправности. Има вероятност обаче за техническа неизправност на пулта, от който се управлява машината.
Най-леко пострадалата жена веднага след инцидента е изписана от болницата. Под наблюдение е по-тежко пострадалата й колежка. Тя е с фрактура на шийния отдел на гръбначния стълб и с тежко мозъчно сътресение. Кранистът е с травми на меките тъкани на лицето, претърпял е хирургична интервенция.

Реклама


Инцидентът не е първият, който се случва на същата строителна площадка. В края на 2014 г., когато обектът е бил замразен, е загинала млада жена, пропаднала в необезопасена шахта.


Тогава строителният инженер Георги Георгиев е правил оглед на мястото и е установил, че не са спазени законови изисквания за обезопасяване на обекта.
Безспорно един от най-трагичните инциденти с кранове у нас се разиграва на 27 август 2015 година. Тогава 46-годишен русенец загина при трудова злополука.

Инцидентът е станал на 27 август в Русе в цех за преработка на стоманобетонни изделия. Работникът е запълвал кофражна форма с бетон. Тя е трябвало да бъде преместена от 20-тонен мостови кран, чието въже се къса и макарата пада върху работника. Той е бил откаран в болницата, но по-късно е починал. Мъжът е бил без каска в момента на инцидента.


Подобни инциденти из цялата страна изобщо не липсват, и то само през последните няколко години.


През април 2013 г. 100-тонен монтажен кран падна на летището във Варна заради силния вятър в морската столица. В момента на инцидента на строителната площадка е имало много работници, но за щастие няма пострадали. Операторът на крана, който по това време се е намирал в кабината, се отърва само с уплаха.
Само няколко месеца по-късно - през август, 50-тонен кран падна на метри от плажуващите на централния плаж в Черноморец. "Чу се адски трясък, много се изплашихме. Цяло чудо е, че няма пострадали", разказаха очевидците.


На 1 септември м.г. желязна конструкция се срути и затрупа двама работници на бул. "Цариградско шосе". Трудовата злополука стана при строителството на гараж на пет нива. Пострадалите се отърваха с рани по краката и тялото.


През ноември 2015 г. 61-годишната кранистка бе потрошена от паднал кран в Бургаската корабостроителница. Машината изневиделица се килнала и се стоварила с кабината на земята от голяма височина. Причината е неразчетен товар, който е паднал и обърнал крана. Огромната машина затиска жената, която преди това пада от голяма височина.


Само преди по-малко от месец кран затисна двама работници на на жп линия край гара "Дружба" в Бургас. Инцидентът стана на 24 март по обяд на железопътните релси в посока кв. "Долно Езерово". По данни на полицията трудовата злополука става, докато автокран, разтоварващ стълбове за ремонтните действия, аварира и пада върху жп трасето, затискайки намиращите се в кабината двама работници. Единият от тях Ц 54-годишен бургазлия, е изваден непосредствено след инцидента и откаран в бургаския Спешен център без сериозни наранявания, а вторият служител - 51-годишен асеновградчанин, е получил фрактура на единия крак, но остава в съзнание.

107 жертви в Мека

Строителен кран падна през септември м.г. в Голямата джамия в Мека и уби 107 души. Други 238 бяха ранени.


Очевидци посочиха като най-вероятна причина за трагедията силния вятър. Инцидентът стана броени дни преди да започне голямото годишно поклонение на стотици хиляди мюсюлмани в светия за тях град.


Кадри, разпространени в социалните мрежи, показваха, че кранът е паднал върху покрива на една от сградите около Каабата. Част от съоръжението е пробила тавана и на пода се виждат парчета бетон, отломки и човешки тела.

Реклама
Реклама
Реклама