Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5432778 www.bgdnes.bg

Легендарният водещ Ники Априлов: Емил Димитров си отиде неоценен!

Най-големият ни естраден певец получи 72 лева пенсия и след инсулта остана без приятели

Ина ИЛИЕВА

С едва 72 лева пенсия и почти без никакви приятели си отива от този свят легендарният български изпълнител Емил Димитров.
Това разказа пред "България Днес" режисьорът и създател на хитовото детско предаване от близкото минало "Като лъвовете" - Ники Априлов.
Априлов не спира се вълнува от съдбата на Емил, да се възхищава на творчеството и постиженията му и държи споменът за него да остане във времето. Ето защо Ники се е нагърбил с тежката задача да опише в спектакъл живота на естрадната ни легенда, позовавайки се на достоверни факти от кариерата и лични преживявания на певеца.
"Емил Димитров е най-продаваният български изпълнител в света до ден днешен. От другата страна са отговорните фактори тук, в България, като хилядите комисии например, които цял живот са се правили, че той не съществува, пренебрегвали са го, подценявали са успехите му. Всичко в моя спектакъл е разказано много коректно. Така, както той е оставил своите спомени. Благодарение на неговия син притежавам за временно ползване един ръкопис на Факира Мити, където той отбелязва всичко от 30-годишния живот на сцената. Освен всичко останало има и един авторски реверанс от страна на моя брат Влади Априлов, който написа текста" - разказва Ники за предстоящия си спектакъл.
Априлов решава да разкаже за живота на Емил, тъй като сега се чувства най-подготвен да го направи, въпреки че идеята за спектакъла се заражда още през 2012 г. Според режисьора песните на естрадната звезда са една морална система, която за съжаление липсва в съвремието ни.
"Искам да вложа усилията си в нещо истинско и за човек, който го заслужава. Емил винаги се е стремил да запази това, което е той, да води публиката. Но годините бяха кризисни и той трудно преживяваше нахлуването на чалгата. Той беше естет, обичащ хармонията" - твърди бившият водещ, според когото чалга културата бавно, но сигурно си отива от живота на българина.
"В живота си той има повече почитатели и по-малко приятели. Приятелите му винаги са се броели на пръстите на едната му ръка. Особено когато получава инсулт - те стават още по-малко, но все пак в най-трудните си години той не иска помощ от никого. Уникална звезда, която изкарва милиони рубли, а в крайна сметка си отива със 72 лв. пенсия" - разказва още Априлов.
Режисьорът се запознава с Емил Димитров по времето на "Като лъвовете". Априлов още си спомня как той е единственият изпълнител, който след всеки епизод се е обаждал, за да благодари, че децата са изпълнявали негова песен, и няколко пъти е бил гост в предаването.
Априлов не е спирал да работи през всичките тези години. Неговата версия на "Българи от старо времеУ е играна вече 300 пъти на сцена, с което той открито се гордее. Освен спектакъла за живота на естрадната легенда, който режисьорът се надява да успее да завърши до края на тази година, той работи по още няколко проекта.
Любимият на хиляди българи бивш водещ така и не успява да възроди култовото детско предаване "Като лъвовете", макар че е правил опити, и в един момент се отказва. Въпреки безбройните певчески формати, с които родните телевизии ни заливат ежегодно, Априлов е категоричен, че предаване като неговото все още не се е повторило.
"Има опити, но те трябва да бъдат регулирани. Не може да ги начервят, да ги направят на малки Лолити и да ги пуснат на сцената. Маги Халваджиян направи подобно предаване миналата година, специално за деца, но както се видя - за съжаление не се повтори форматът" - споделя Ники.
В момента Априлов работи усилено върху предстоящия спектакъл. В "Емил - една изповед на певеца пред олтара на живота" Ники разказва за живота на естрадната звезда, без да вади жълтото и пошлото. Спектакълът ще проследи първите стъпки на Димитров на сцената, раждането му като звезда, браковете и разделите му и неуморната борба, която е водил за своето творчество.
"Емил и до днес ни привлича с таланта да влиза в дълбочината на човешките преживявания и да стига до дъното чрез песните си" - убеден е Априлов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама