Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5446906 www.bgdnes.bg

Рекорд! 70 г. брак имат Живка и Атанас

С най-дългия брак у нас - 70 г., могат да се похвалят 90-годишните Живка и Атанас Атанасови от село Караманово. Само преди дни те се врекоха отново, и то за пореден път, на своя 70-годишен юбилей, или така наречената блага сватба.

"Той винаги я слуша, но и тя него. Те не са се отделяли един от друг и за ден, откакто са се венчали. Не са се и карали за нищо. Явно това е тайната на дългото съжителство", разказа пред вестника кметът на село Караманово Бисер Блажев.
Баба Живка е инвалид и има решение от ТЕЛК, затова нейният съпруг се грижи за нея с голямо старание. Той се занимава с двора, гледа животните. Все още влюбената двойка е на по 90 г., като дядото е музикант и продължава и до днес да пее.
"Той е един от най-живите хора в селото. Бабата е инвалид и не може да се придвижва, но и тя не отстъпва. Снахите ги командва с единия си пръст, както се казва. Явно в нашето село има доста дълголетници, тъй като на сватбата им имаше и една баба набор 23-та година, която и тя пя, и то много хубаво. Дядо Атанас и днес ще пее на събитие в селото", разказа още кметът.
Музиката се предава в семейството на двамата дълголетници, тъй като и двамата им синове могат да пеят. Освен трите си деца Живка и Атанас имат и трима внуци и една внучка, както и двама правнуци.
Въпреки че са на по 90 години, семейство Атанасови често се включват в редовните тържества в Караманово. Дядо Атанас винаги пее, като понякога включва и руски песни в репертоара. Вчера в Караманово имаха и празник с приготвяне на бяло сладко и кафе на пясък, на което дядото отново зарадва останалите с изпълненията си.
"Двамата не пазят дрехите си от първата си сватба. Те никога не са се местили от Караманово и цял живот все тук са живели. Сега на 70-годишнината им преди дни, когато пак ги ожених, имаше ново вписване, дадох им нов документ. Така правим тук, на златни и сребърни сватби се женят пак. Досега не сме имали нито един развод", обяснява Бисер Блажев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама