Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5674934 www.bgdnes.bg

Минчо Минчев ще свири в аулата на Икономическия университет advertorial icon

Рецитал на струнното дуо Минчеви – проф. Минчо Минчев, цигулка и виола, и Николай Минчев, цигулка, ще слушат любителите на класическата музика днес, 11 юли от 19 ч. в Аулата на Икономическия университет - Варна. Концертът е памет на знаменития български диригент, ученик и асистент на легендата Херберт фон Караян – Емил Чакъров /1948 – 1991/. Програмата в изявата на именитите музиканти на най-новата сцена на финансирания от Община Варна ММФ „Варненско лято“ включва произведения от Жан Мари Льоклер, Луи Шпор, Волфганг Амадеус Моцарт и Хендел-Халворсен.

Минчо Минчев и Емил Чакъров са били изключителен музикален тандем и близки приятели. Не случайно проф. Минчев е първият носител на учредената през 2011 г. в Бургас, родния град на диригента, награда „Емил Чакъров“.

Проф. Минчо Минчев е артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято“, председател на фондация „Панчо Владигеров“ и председател на журито по цигулка на едноименния конкурс, който се провежда в Шумен. От десетилетия провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Фестивалната общност ще отдаде заслужена почит към името на един от гениалните представители на музикалното изкуство на ХХ век, цигуларя и диригент Йехуди Менухин /1916 – 1999/. Концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на Йехуди Менухин с участието на възпитаници на неговата школа в Англия, е на 12 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Школата „Менухин“ е създадена през 1963 г. В нея се обучават около 60 ученици на възраст от 8 до 18 г., които свирят на струнен инструмент или пиано. Сред най-известните възпитаници са цигуларите Алина Ибрахимова, Найджъл Кенеди, Никола Бенедети, Тасмин Литъл, Валерий Соколов.

Биографът на Йехуди Менухин - Хъмфри Бъртън, казва за него, че е "най-известното дете на планетата", истинско дете чудо от мащабите на Моцарт. Седем годишен е, когато свири със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, а 4 години по-късно изнася първия си концерт в „Карнеги хол“.

100-годишнината от рождението на Йехуди Менухин се отбелязва по целия свят.

Многонационалния характер на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще обогати и гастролът на струнния квартет „Орфеус“ от Германия. Той е включен в програмата на Международната лятна академия на 13 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. „Орфеус“ е международен ансамбъл, който през 1986 г. събира музиканти от Финландия, САЩ, Холандия и Румъния и бързо се изкачва на върха на професионалното съвършенство, което му носи и признание, и високи отличия. „Орфеус“ издирва забравени, но с висока стойност произведения, и ги представя на публиката. От 2008 г. музикантите свирят със специални лъкове, изработени по тяхна поръчка от големия френски майстор Стефан Мюлер, тематично свързани с четирите основни елемента – Земя, Въздух, Огън и Вода.

На финала на Международната лятна академия са галаконцертите на участниците в майсторските класове – на 14 юли от 19 ч. на младите китаристи и на 16 юли от 19 ч. на цигуларите. И двата концерта са в Градската художествена галерия „Борис Георгиев, и двата са с вход свободен.

ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Гьоте - институт, Унгарския културен институт, Италианския културен институт.
Още за програмата на фестивала:

Още за програмата на фестивала:

http://www.varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=43

Реклама
Реклама
Реклама