Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5687369 www.bgdnes.bg

БАН на война с Кеймбридж

Англичаните лъжат, че са открили "шоколад за вечна младост", твърдят нашите учени

Преди броени дни учените от университета в Кеймбридж разпространиха гръмко новината, че са изобретели шоколад срещу стареенето, който връща младостта с десетилетия.
Информацията предизвика буря в социалните мрежи. Според статия, поместена в британския вестник "Телеграф", антистареещият шоколад е дело на екип, ръководен от доктор Иван Петяев. Клиничните изследвания през последните 4 години показали, че след употребата на Esthechoc хора на 50-60 години започнали да усещат кожата си много по-млада, здрава и стегната. Бръчките им се заглаждали и кожата им възвръщала структурата си от времето, когато са били на 20-30 години. Доктор Петяев обяснява, че само в едно малко шоколадово блокче от 7,5 грама се съдържа толкова от важния антиоксидант астаксантин, колкото във филе от сьомга от Аляска. Антистареещият шоколад бил натъпкан и с естествени вещества, които "поглъщали" отговорните за стареенето свободни радикали. Отгоре на всичко бил и нискокалоричен - едва 38 калории. "България Днес" потърси коментар от Българската академия на науките. От години Институтът по неорганична химия към БАН, ръководен от доц. Стефка Тепавичарова, изследва свойствата на шоколада. Преди 2-3 години дори неофициално се заговори, че и БАН се опитва да създаде шоколад против стареене.
"Когато нещо звучи прекалено хубаво, за да е вярно, то обикновено не е вярно. Така е и в случая с това откритие. Да, шоколадът съдържа естествени антиоксиданти и е важен съюзник в борбата със стареенето. Но да твърди някой, че с яденето на шоколад 50-годишен човек може да получи кожата на 20-годишен, за мен е несериозно. Университетът в Кеймбридж си прави реклама с това "откритие", което е безотговорно!", категорична бе шефката на Института по неорганична химия към БАН. Стефка Тепавичарова допълни, че БАН разработва серия от "шоколадова козметика", която давала много добри резултати върху кожата, въпреки че не се яде. Според нашите учени ценният антиоксидант астаксантин давал много по-добри резултати, когато е приложен върху кожата, а не натъпкан в търбуха.
В момента в Англия обаче шоколадът чудо е истинска мания. Той ще бъде пуснат в продажба следващия месец в Лондон и дори българките вече търсят сайтове за доставка.

Бисерка БОРИСОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама