Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5699507 www.bgdnes.bg

Скачащата с парашут 81-годишна Пенка: Моля се на Господ и се мятам

"Когато бях на четири години, си мислех, че мога да летя. Затова скочих от прозореца на втория етаж. Оказа се, че не мога. Бях известно време в кома, но се оправих напълно. Още оттогава искам да летя."
Това заяви пред "България Днес" 81-годишната Пенка Балева, която в събота скочи за 15-и пореден път с парашут. Направи го на летище "Ерден" край Монтана. Родената в Дряново жена е превърнала скоковете си с парашут в традиция.
"Обичам да летя. Изпитвам удоволствие от това. От малка я имам тази страст. Като дете сънувах, че летя, докато съм яхнала огромна птица. Прехвърчаш цялото Дряново така", разкри 81-годишната жена.
Пенка разкри какво прави преди да скочи. "Винаги си казвам: "Господи, бъди с мен". След това се кръстя и се мятам", обясни Балева.
Преди да полети, тя не яде нищо. Чак след скока хапва.
"Винаги скачам на гладно. Така се чувствам по-добре. След скока съм гладна като вълк. Хапвам стабилно след него", каза възрастната жена.
Тя споделя, че не изпитва никакъв страх от височини. За пръв път е скочила с парашут преди 11 години.
"Много ми хареса и реших да го правя постоянно. Скачала съм от 3000 метра, та чак до 5000. Гордея се с постиженията си, защото няма много жени като мен на 81 години, който да летят от толкова високо", обясни Пенка.
Освен че се хвърля от самолет, възрастната жена обича и бънджи скоковете.
"За сефте скочих от Аспаруховия мост преди 14 години - спомня си Пенка. Направих го, за да покажа на внучката ми, че й жените могат да правят такива неща", сподели тя.
Петка е скачала с бънджи точно 38 пъти. Минала е през почти всички мостове в България. "Идват ми ниски", шегува се тя.
Затова преди години отива в Инсбрук, Австрия. Там скача от един от най-високите мостове в света.
"Води се, че е Топ 10 на най-опасните места за скачане с бънджи. Висок е 192 метра. Скочих без никакъв проблем", разясни Балева.
Тя сподели, че е пробвала да лети с делтапланер, парапланер и балон. "Не ми хареса. Друго си е с бънджи и парашут. Много обичам да летя със самолет, но нямам възможност да го правя често", обясни тя.
Следващата година Пенка отново се гласи да скочи с парашут. "Стига да съм добре, ще полетя отново", добави тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама