Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5741080 www.bgdnes.bg

Никой не знае дали клошарят е подпалвач

Клошарят Любомир Данчев, който е обвинен, че е запалил тютюневите складове в Пловдив, бе оставен в ареста. Това се случва, въпреки че прокуратурата и съдията признаха, че не са убедени, че 44-годишния мъж е виновен за унищожаването на паметниците на културата, но все пак е възможно и да е той.

"На този етап съпричастността на Данчев към пожара няма как да бъде изключена", заяви апелативният съдия Деница Стойнова. Прокурор Атанас Дичев също каза, че на този етап няма данни пожарът да е умишлен, а това е само едно работно обвинение.
Несретникът е защитаван от шефа на пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки и от топадвоката Зоя Тошкова, като и двамата са категорични, че клошарят не е запалил складовете. Двамата юристи поеха безплатно защитата му, тъй като според тях той е най-удобният грешник за прокуратурата.

Реклама


"Цялото общество е настръхнало и чака отговор на въпроса кой запали складовете. Очевидно е, че зад тези имоти стоят огромни инвеститорски интереси, изтъкна Тошкова. Според нея разследващите още не са разпитали собственика на три от изпепелените складове - италианецът Пиетро Луиджи Гиа. Тошкова припомни думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че Данчев не е единственият виновен за пожара, а трябва да се провери и наличието на инвеститорски интерес. Тя е категорична, че огънят на 20 август не е тръгнал от 1 място. "Невъзможно е толкова големи сгради да изгорят заедно толкова бързо. Няма как от един фас да се разпростре такъв огромен пожар", допълни Тошкова. И заяви, че не би искала да е на мястото на съдиите, които трябва да вземат решение за Данчев, тъй като няма доказателства - нито писмени нито устни, за умишлен палеж. Колегата й Левашки е категоричен, че няма наличие на обосновано предположение Любомир Данчев да е автор на умишления палеж.
"Един свидетел само казва, че той си е хвърлял фасовете на пода, но това е било преди време - валял проливен дъжд, от покрива течало и се образувала локва", посочи адвокатът.
Една от прокурорските версии е, че Данчев не е запалил нарочно складовете, а пламъците тръгнали от незагасен фас, хвърлен от него. Само че свидетели, сред които и огнеборци твърдят, че пожарът е започнал от тавана на сградата, което няма как да стане ако несретникът е бил невнимателен с цигара.
В крайна сметка съдът остави зад решетките Любомир Данчев, само, защото е беден и няма пари за гаранция, както и дом.
"Искам да ме пуснат, нямам намерение да се укривам", заяви пред магистратите клошарят. На въпроса къде ще живее, той отговори, че си е избрал една от бараките на бул. "Пещерско шосе", където е психодиспансерът. Съдът отказа да го пусне и поради факта, че той е със 129 лева и няма как да плати паричната гаранция. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.
"Проблемът е, че той няма къде да живее и разследващите не знаят къде да го търсят, а и вече е осъждан за кражби и грабежи", изтъкна съдия Деница Стойнова. Тя допълни, че клошарят е обвинен в тежко умишлено престъпление и че пожарът е възникнал в сграда, обитавана от самия Данчев. Експертиза ще установи дали огънят в другите складове се е разпрострял от първата сграда, в която е живеел несретникът.
"Благодаря, довиждане!", каза след решението Любомир Данчев.

Трябва да се укрепят

Междуведомствената експертна комисия, която се занимава с казуса на опожарените тютюневи складове, които са паметници на културата, започна работата си на терен и в най-кратки срокове трябва да даде предписания за укрепване на силно пострадалите сгради и те да бъдат изпълнени в 14-дневен срок.
Миналата седмица от Камарата на архитектите и от Камара на инженерите заявиха, че са готови да разработят безвъзмездно плановете за укрепване на пострадалите сега сгради.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама