Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5941763 www.bgdnes.bg

Чавдар Стойчевски почина дни след жена си - бившата секретарка на Батето. И двамата от рак

Красимира Султанова си отиде през ноември в деня, в който мъжът ѝ е в пълна упойка

Чавдар Стойчевски и Красимира Султанова - двама дългогодишни журналисти в БНТ, които бяха и семейство, се споминаха с разлика от няколко дни.

Реклама

Стойчевски почина вчера, 16 декември - 28 дни, след като от този свят си отиде и съпругата му. И двамата от рак.

Вероятно е бил и

сломен от мъка,

двамата бяха много привързани един към друг, разказват шокирани техни колеги.

Султанова, която е била и секретарка на Иван Славков - Батето, почина на 18 ноември, ден след рождения ден на сина им Аспарух.

На самия рожден ден - 17 ноември, Стойчевски вече не се чувства добре, има болки в стомаха, но се качва на колата си и сам отива в болница “Света София”. На следващия ден му правят колоноскопия с пълна упойка, а в това време съпругата му си отива завинаги. Синът решава, че ще изчака баща си да излезе от упойката и тогава ще му каже.

Изписват Чавдар Стойчевски на 21 ноември и тогава на практика той научава, че любимата му жена вече я няма. Поклонението пред нея е на 24 ноември в столичната черква “Света София”.

Пет дни по-късно има резултат от хистологията, който показва аденокарцином на дебелото черво с метастази в черния дроб. Диагнозата и състоянието му са толкова тежки, че веднага приемат журналиста във Военна болница, а седмица по-късно е пратен в хоспис, където умира.

“При изписването от болницата имаше ново изследване, което показа, че за две седмици резултатите му се бяха влошили два пъти повече.

Реклама

Толкова агресивен

е бил ракът”,

разказва журналистът от БНТ Иво Никодимов.

Той е почти неотлъчно до Стойчевски през цялото това тежко време. Двамата са не само колеги, но имат и много близки лични отношения.

“Беше ми като баща”, разказва Никодимов. Запознават се, когато Иво е 14-годишен. По онова време БНТ има две юношески предавания. Едното е “Час по всичко”, което се излъчва в неделя и Стойчевски му е автор и водещ. Всяка пета неделя обаче се показва другото - “Свободен час”, което се прави от Дора Паскалева, по онова време директор на детските и младежките предавания. Тя не пропускала да снима космонавтите, които, като дойдели в България, винаги отивали на посещение в софийското училище “Юрий Гагарин”. Самият Гагарин е бил там, засадил е борче, има и негов музей, разказва Никодимов, който бил ученик в същото училище.

Веднъж на посещение пристигнала и Валентина Терешкова, а сред учениците Никодимов вдигнал ръка и я попитал защо съветските космонавти се наричат така, а американските са астронавти. Терешкова отговорила, че това е езикова разлика и по-важното било, че всички те изследват Космоса и така помагат на човечеството. Разбира се, въпросът и отговорът били излъчени, а Чавдар Стойчевски харесал будното 14-годишно момче. Отишъл в училището и го поканил да влезе в средношколската редколегия на “Час по всичко”.

“Още оттогава сме заедно. Синът му Аспарух дори не беше роден. Роди се на 17 ноември 1990 г.”, казва Никодимов. Семействата им също стават близки, а Иво и майка му носят супички на Стойчевски, докато е в болницата.

Чавдар Стойчевски е дългогодишен журналист в БНТ, както и водещ и продуцент на емблематични предавания. Той е автор и водещ на много популярните за времето си “Студио Младост” и юношеското “Час по всичко”. Освен интересните предавания Стойчевски има авторитета и на човек,

създал много от

днешните лица на БНТ

Той е и продуцент на първия съвременен сутрешен блок на БНТ “Добър ден, България”, който се излъчва в първата половина на 90-те години на миналия век. Водещите в него са разделени на два екипа. В първия е Петя Тетевенска, в чийто екип от Пловдив се включва Десислава Шишманова - днес ръководител на регионалния тв център в града, вторият екип е с Величко Скорчев.

Чавдар Стойчевски е продуцент и на “Неделен магазин”. Дългогодишен член е на Съюза на българските журналисти.

Всеки, който е работил с него, пази само хубави спомени. Стойчевски е бил стойностен журналист и прекрасен началник, винаги е подкрепял екипа си и е заставал зад гърба на всеки, когато е било нужно, разказват натъжените му колеги в БНТ.

Съпругата му Красимира

Султанова е

продуцент на

предаването

“Оттук нататък”

по БНТ, което се излъчва в началото на 90-те години. В него кани в студиото си посланиците, акредитирани у нас, за да обсъждат развитието на икономическите отношения с България. Тя е и автор на филм за посещението на Бил Клинтън - бившия президент на САЩ, в България. Водеща е на икономически и бизнес рубрики в Ефир 2. Снима още документални филми за модерен Китай, както и документалната трилогия “Кувейт - петрол, сълзи и надежда”.

Била е член на управителния съвет на фестивала “Детско филмово творчество”.

Красимира Султанова бе известна и като легендарната секретарка на Иван Славков - Батето по времето, когато беше шеф на БНТ.

Поклонението пред Чавдар Стойчевски ще бъде на 20 декември в черквата “Света София” в столицата - там, където се прощават и със съпругата му.

Реклама
Реклама
Реклама