Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6076740 www.bgdnes.bg

Първи сблъсък между БСП и ГЕРБ в предизборната кампания

Първият предизборен дебат между представителите на БСП Драгомир Стойнев и Владислав Горанов от ГЕРБ стартира с въпроса за заплатата на българина и осезаемите разлики между столицата и град като Враца.

"Невъзможността за по-бързи темпове на нарастване на заплатите е пряко свързана с темата за плащане на американските централи, която засяга точно г-н Стойнев. В левицата има един мерак за постоянни мегаломански проекти", заяви бившият финансов министър Владислав Горанов пред Нова тв.

Реклама

Той твърди, че има увеличение на средната работна заплата над 15%, като с това темпо в края на един мандат може да се достигне до 1 500 лв.

"Нека колегите от БСП да престанат да говорят за данъчната система и данъчния модел, защото това плаши както инвеститорите, така и обикновените хора. Това, което те предлагат, е изключително вредно за потенциален икономически растеж в следващите години", атакува с аргументи опонента си от левицата Горанов.

"Това, което обещават от ГЕРБ, не зависи от тях, това е функция на икономическия растеж – все едно някой да обещае, че след 4 години ще има 4 закона", отговори Драгомир Стойнев.

Стойнев обвини ГЕРБ за спирането на проекта за АЕЦ "Белене", заради което сега България няма реактор. Горанов от своя страна се опита да хвърли отговорността за КТБ върху БСП, "тема, която никога няма да свърши", добави той.

Представителят на левицата припомни още, че миналата година е излязъл доклад на "Трансперънси интернешънъл", в който България е обявена за една от най-корумпираните държави. "Трябва да се вкарат в наказателния кодекс по-големи наказания за корупция. Трябва да има по-голяма справедливост", допълни Стойнев.

По повод външната политика на страната Горанов заяви, че мястото на България е единствено в ЕС и не трябва да участваме в противоречия между САЩ и Русия. "Нормално ли е така да се прекроява картата - като се забие руско знаме в Крим? Ами ако утре някой забие знаме в Кърджали?", заяви представителят на ГЕРБ. Той допълни, че страната е успяла и доста цивилизовано да се справи с бежанската вълна.

Реклама
Реклама
Реклама