Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6261817 www.bgdnes.bg

Чужденци броиха по 18 евро за билет, за да гледат розобер и шествие в Казанлък

По 18 евро за билет броиха стотици чужденци, предимно от Азия, за да гледат днес розобера и шествието, които са кулминацията на Празниците на розата в Казанлък. Тази година те се проведоха за 114-и път. В цената е включена и възможността желаещите да си наберат сами от розовите градини ароматни цветове. Това те направиха с голям ентусиазъм въпреки калта в нивите.

Празника уважиха с присъствието си министрите Лиляна Павлова и Боил Банов, заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева, депутати и представители на чужди посолства. Кметът на Казанлък Галина Стоянова, облечена с национална носия, посрещна и делегации от побратимени с града на розите градове - те са от Македония, Япония, Русия, Унгария, Гърция, Белгия... Сред тях вече е и район Джуннанг, който е част от столицата на Южна Корея Сеул. За първи път в Казанлък дойде и делегация от Виетнам, където също проявяват интерес към бизнеса с розови продукти и етерични масла. От далечната страна вече заявиха желанието си българският град да се побратими и с техен град на цветята.

Реклама

По традиция празничното шествие по улиците на Казанлък поведе Царица Роза, която се избира сред най-красивите казанлъшки абитуриенти. Тази година короната заслужи Цветелина Илиева, която завърши "Дизайн" в Националната гимназия по пластични изкуства.

Сред гостите със своята камера беше и някогашният вокалист на групата "Юрая Хийп" Джон Лоутън, който в мочента снима филм за Казанлък. Лентата ще бъде представена в телевизионната поредица за България "Джон Лоутън представя".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама