Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6328939 www.bgdnes.bg

Истина или лъжа! Трийте си съобщенията в телефона, защото, ако МВР ви го изземе, ще може да ги прочете (обзор)

ГДБОП купи софтуер за 18 хил. лв., с него

ще правят експертизи на джиесемите,

таблетите и дивайси, които са

веществени доказателства

МВР ще може да проверява всички съобщения в чат приложенията на телефоните ни, ако ги конфискува. Това стана ясно от обществена поръчка на ГДБОП за оборудване за обработка и анализ на данни от мобилни устройства. Тя е за малко над 18 хил. лв. без ДДС и договорът по нея вече е подписан.

Първоначално вестник “Сега”

написа, че софтуерът ще

се ползва за подслушване

на фейсбук месинджър, вайбър, уатсап и други мобилни приложения за чат комуникация. В действителност обаче от документите за обществената поръчка се разбира, че програмата ще е полезна на антимафиотите в свалянето на информация от иззети като веществени доказателства смартфони и таблети на бандити. Специално за “24 часа” антимафиоти потвърдиха, че става дума за експертизи, а не за шпионаж.

Реклама

Вероятно объркването е дошло от изискванията на поръчката, в които се посочва, че програмата ще се ползва за “извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като вайбър, скайп, уатсап, фейсбук месинджър, уичат, лайн, какаотолк, кик месинджър и др”.

Самият софтуер може да анализира данните от “над десет хиляди различни разновидности на мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства – GPS, преносими музикални плейъри.” Той

може и да копира

физически и логически

информацията

Сред другите функции попадат четене на SMS-и и MMS-и, отваряне на контактите, симкартите и картите памет, анализ на изображения, видео, звук и всякакви други файлове от устройствата.

От самите технически изисквания към поръчката се разбира, че не става дума за масово подслушване, а за експертизи на иззети устройства. “Да включва комплект кабели и накрайници за физическо и логическо анализиране на различни мобилни устройства”, е част от посоченото в параметрите.

Търгът е спечелен от единствения кандидат, който се е явил - представител в България на компанията Oxygen Forensics. След кратка справка в сайта на фирмата става ясно, че са взети три програми - SQLite Viewer, Android Root и Plist Viewer. Първата отваря файлове с данни като .sqlite и .db., в който са оперативните данни на операционната система Android. Android Root пък дава пълен достъп до файловете в устройството. С Plist Viewer пък могат да се разгледат .plist файлове, които се ползват от смартфоните и таблетите на Apple - iPhone и iPad.

Противоречивите информации за софтуера са заради това, че доверието в институциите не е на необходимото ниво, коментира в Брюксел вътрешният министър Валентин Радев. “Колкото повече ни следят, слушат - законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите - тези, които ни мислят лошото. Може би някакви радикални елементи или бъдещи терористи”, каза министърът.

Реклама

Confide и Telegram - най-сигурните чатове

Макар много от чат приложенията да се рекламират като сигурни, две се открояват с много добрите си защити - Telegram и Confidе.

Чатът Telegram е създаден от Павел Дуров, основател на руския фейсбук - социалната мрежа вконтакте. Софтуерът разполага с най-доброто ниво на кодиране и криптиране. Той е безплатен и достъпен от всякакви дигитални устройства и предлага два вида чат. Единият е с кодиране на ниво клиент-сървър и в него може да се влезе от множество дигитални джаджи. Секретният е с много по-високо ниво на защита и до него имат достъп само устройствата, участващи в чата.

В последно време скорост набира и Confide. При него всички съобщения се унищожават секунди след като бъдат прочетени. Нещо повече - редовете са закрити и човек трябва да прокара пръст през тях, за да види изписания текст. Така обаче се показва само един ред и потребителите са сигурни, че няма как някой да разпространи комуникацията им. Чатът предлага и защита от скрийншот. Говори се, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп използва Confide, за да изпраща информация до избрани журналисти.

Реклама
Реклама
Реклама