Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6354273 www.bgdnes.bg

Проф. Рангел Гюров: Може да има трусове у нас през септември. Вижте къде и кога

Гърция потъва със сантиметри на година, от това са земетресенията

От 4 до 6 септември и от 14 до 18 септември в България край Велинград и Гоце Делчев е възможно да има не много силни земетресения - до 4,5 степен по Рихтер. Това прогнозира в ефира на Нова тв геологът проф. Рангел Гюров. Той няколко пъти подчерта, че не казва, че земетресения ще има, но може да има повишена сеизмична активност.

Вече могат да се правят прогнози за земетресения, каза професорът. Вече има софтуер, който може да разпознава труса преди старта на земетресението, на базата на сеизмични вълни - дали ще има по-слабо или по-силно земетресение. В Гърция има група сеизмолози, които правят много добри прогнози на базата на новите технологии. Те разполагат с по-добра техника от нашите. Същото е и в Турция и Румъния - на румънците от САЩ им доставиха техника, в Турция също. И на Китай продадоха Щатите нова техника, обясни проф. Рангел Гюров.

Той каза, че теорията, че земетресенията идват от подпъхване на геосинклиналните плочи вече е остаряла. Той, заедно с колега имали нова теория - за завихряния.
"Гърция потъва. Фокусът на това потъване е остров Кипър. Тя потъва със сантиметри на година, което е много сериозен процес", коментира професорът.
"Възможно е това потъване да окаже влияние и в България. Ако има сеизмична активност, тя ще е около Велинград и земетресенията ще бъдат в периода от 4 до 6 септември и от 14 до 18 септември. Не казвам, че това ще стане, а че е възможно да се случи", обясни геологът Рангел Гюров. Той каза, че това е времето на новолуние и пълнолуние, когато стават 80% от големите земетресения.
"В Гърция и следващата седмица е възможно да има земетресения, но те ще бъдат по-леки. В България, ако има такива земетресения, те няма да са по големи от 4 по Рихтер", каза още той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама