Експерти кръстосват шпаги - Киселото млякото: Пази от рак vs.води до инфаркт

Удължава живота, но и разболява
Борислав РАДОСЛАВОВ
Овчето мляко и сирене в Родопите пазят от рак заради високото съдържание на антиканцерогенни субстанции. Това установиха наскоро български учени от Института по криобиология и хранителни технологии към БАН.
За да стигнат до възловото заключение, родните експерти в партньорство с техни колеги от Германия изследвали цели девет години три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска.
За полезните и здравословни качества на киселото мляко знае или поне е чувал всеки българин. Някои от тях са истински, други като че ли са се превърнали в същински митове и легенди. За да си отговорим доколко действително е полезна тази традиционна родна храна, ще надникнем и в двата лагера - противниците и защитниците на млякото.
Един български лекар развенчава митовете за полезните качества на киселото мляко. Д-р Бисер Господинов, който над 25 години практикува нетрадиционна и китайска медицина, отхвърля твърденията, че то е полезно.
"Всъщност млякото е вредно за човешкото здраве поради съдържанието на животински хормони, които нямат нищо общо с човешките нужди. Това е без изобщо да намесваме антибиотиците, нитратите, фекалиите, бактериите и всички останали боклуци, поглъщани с него", твърди Господинов.
Според медика голям мит е и това, че то подпомага изграждането на детските кости. Той е категоричен, че това е само "донякъде и само до четвъртата година, като много педиатри вече не препоръчват даването на мляко след втората година".
"Твърдението, че калцият в млякото е полезен за костите, е невярно. Дори в млякото да има калций (обикновено изкуствено добавен), той е безполезен без съответното количество магнезий за свързване", убеден е д-р Господинов.
По думите му противно на твърденията за калция, костите и остеопорозата нациите с най-висока консумация на мляко в света - САЩ, Великобритания и Швеция, имат и най-висок процент заболеваемост от нея. "От друга страна, страните с най-ниска консумация на мляко - Китай и Япония, са с най-малко регистрирани случаи", споделя Господинов.
Но това съвсем не е всичко. Лекарят тръшва в земята още едно твърдение - че млякото не може да разболее човек.
"Всъщност може. От туберкулоза, болест на Крон, лептоспироза, левкемия, бруцелоза, листерия и луда крава", отсича специалистът и добавя, че млякото съдържа огромно количество наситени мастни киселини, причинители на инфаркти.
И още. Докторът отхвърля и тезата, че млякото подпомага метаболизма, разграждането на мазнините и отслабването.
"С холестеролната равностойност на 53 резена бекон от 3 чаши мляко дневно едва ли е най-доброто, което човек може да направи за организма си, хеле пък всеки ден", казва експертът.
За финал Бисер Господинов категорично отрича пиенето на мляко от кутия да е безопасно.
"Макар да минава през поредица пастьоризации, те се извършват при едва 75 градуса за по 15 секунди, което практически оставя всички бактерии и вируси живи. Дори млякото да го сварите в домашни условия, с което да убиете бактериите и вирусите, антибиотиците и пестицидите в него ще останат", казва почитателят на нетрадиционната медицина.
На този фон напълно противоположно е мнението на доайенът на природната медицина у нас проф. Христо Мермерски.
В своите книги той пише, че през 1894 г. в България е пристигнала научна делегация от Пастьоровия институт във Франция, за да проучи защо и коя е причината от цяла Европа най-много столетници да има у нас. Ръководител на тази делегация е руският учен, проф. Иля Мечников, който по-късно става лауреат на Нобелова награда.
"След задълбочени анализи делегацията е стигнала до заключението, че основната причина за дълголетието е киселото мляко. Когато тази делегация се завърнала в Париж, основала Дружеството на консумиращите кисело мляко, тъй като били уверени, че то подобрява състоянието на храносмилателната система благодарение на бактериите, намиращите се в киселото мляко "Лактобацилус Булгарикус" - кръстили я на България, и стрептококус термофилус. Те убиват патогенната микрофлора в целия храносмилателен тракт и по този начин предпазват от редица заболявания и удължават живота", казва професорът.
Още по-парадоксален е фактът, че в Япония, която преди 40 години закупи закваската (щама на бактериите) и технологията, сега 25 милиона японци всеки ден закусват с истинско кисело мляко, а ние ядем кисело мляко, което няма нищо общо с това, което са консумирали нашите пра-прадеди. След 1989 г. държавните стандарти за киселото мляко, млечните продукти и на други храни бяха отменени. И сега ние ядем кисели млека, в които има много малък брой от горепосочените бактерии, вследствие на което лечебните му свойства са силно занижени.
Хидратира кожата
Раздразнената от слънцето кожа ще успокоите, ако нанесете върху нея маска от кисело мляко, към което сте прибавили няколко супени лъжици мед. Тези два продукта успокояват зачервяванията и в същото време подхранват и хидратират кожата. Тази проста маска е много лесна и бърза, освен това е подходяща за чувствителна или много суха кожа.
Млякото е много добра алтернатива на кремовете за лице, като хидратира кожата и оставя приятно чувство на прохлада и свежест.
Към 1 чаша кисело мляко добавете няколко капки масло - например от пшеничен зародиш или авокадо. Разбъркайте и нанесете на лицето за десетина минути. Изплакнете с хладка вода.