Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6453279 www.bgdnes.bg

Народният открива с Горки

Шест нови представления, Донкин се връща на сцената

Лили АНГЕЛОВА

Със спектакъл, посветен на 150-годишнината от рождението на големия руски класик Максим Горки, ще открие сезона на премиерите си Народният театър "Иван Вазов". На 28 и 29 септември на Камерната сцена е първото представяне пред публика на режисирания от проф. Красимир Спасов "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности". Сюжетът разказва за вила сред борова горичка, която е събрала прекрасна компания от чудаци - талантлив писател, мрачен доктор, бивш полицай, чаровно младо момиче, скептична и вярна съпруга, предизвикателна красавица, мила и страдаща майка, ироничен баща и един умиращ младеж. Всички те се оказват забъркани в сложни взаимоотношения и в неизяснени любови и омрази. За ролите в спектакъла проф. Спасов е направил прецизна селекция от звездите на театъра - Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Цветомира Даскалова. Тази премиера е само един от акцентите през новия сезон, споделиха директорът Мариус Донкин и екипът му. Общо шест са премиерните заглавия в афиша на театъра само до края на декември и с това Донкин и екипът му заявиха една от основните си цели тази година - обновление на репертоара. На 13 и 14 октомври на Сцена на IV етаж ще бъде премиерата на режисьорския дебют на Бойка Велкова - "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова. В спектакъла участват Емануела Шкодрева, Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Музиката за постановката е композирана и изпълнена от виртуозния Теодосий Спасов.
Две седмици по-късно - на 27 октомври, на Голяма сцена ще се изгрее "Калигула" с режисьор Диана Добрева. Представлението по текст на Албер Камю е с участието на Деян Донков, Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ. На 1, 2 и 3 декември на Голяма сцена ще бъде премиерата на "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, режисиран от Галин Стоев. В спектакъла участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и Радина Кърджилова. Между 6 и 21 януари 2018 г. представлението ще се играе 8 пъти в театъра във френския град Тулуза, където Галин Стоев поема поста на директор.


След броени дни в Народния театър репетиции започва и Бина Харалампиева, която ще постави "Лисичета" от Лилиан Хелман на Камерна сцена. Премиерата на представлението е на 15 и 16 декември, а в него ще участват Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Иван Юруков, Христо Петков, Дарин Ангелов, Цветан Алексиев, Цветомира Даскалова и студентите Радина Боршош и Марин Рангелов. На 20 декември на Сцена на IV етаж ще бъде премиерата на спектакъл по "Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов, реж. Юрий Дачев. Мариус Донкин също се качва на сцената с две представления - през ноември с "Крадецът на праскови" и моноспектакъла "Ибрахим и цветята на Корана" на 24 ноември.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама