Гърция подгони наши гъбари

Българските гъбари нямат право да берат пачи крак в Гърция. Това става ясно от писмо на областния управител на Драма, който налага редица ограничения за сънародниците ни.
"България Днес" видя предупредителното писмо в родопското село Буйново, което е само на 2 километра от браздата.
Родните берачи с лекота преминават границата с Гърция, тъй като в южната ни съседка в момента има много гъби. Нашенците берат много сериозно, след което се прибират в България. Това явно е подразнило местната управа в Гърция и в резултат на това е била издадена забраната българи да берат гъби в Гърция.
"Забранявам прибирането на реколтата гъби пачи крак (Cantharellus cibarius) от 1 юни до 31 октомври всяка година", пише в официалния документ. Южните ни съседи предупреждават, че гранични полицаи ще правят проверки на превозните средства и ако се установи незаконна продукция, ще бъде конфискувана. Финансови санкции не са уточнени, но е споменато, че заради всекидневното преминаване на планински масиви и котловини от български граждани гъбите изчезват. Гърците се позовават на директива на Европейския съюз от 1998 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата природа.
Пачият крак е високо ценена гъба за приготвяне на различни ястия. Добре се комбинира с яйца, кашкавал и различни меса. Приготвя се чрез варене, пържене или печене, а поради твърдостта й времето за кулинарна обработка е по-дълго.
Пачият крак може да се сбърка на външен вид със силно отровния вид горчива миризливка (Omphalotus olearius). Различават се по място на растеж: пачият крак расте само на почва, а горчивата миризливка - на изгнила широколистна дървесина.