Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6483962 www.bgdnes.bg

Нобел за мир за кампанията срещу ядреното оръжие

Нобеловата награда за мир за тази година печели Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN), съобщиха световните агенции. Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1,1 милиона долара) ще бъде връчена на 10 декември в Осло.
Норвежкият Нобелов комитет награждава базираната в Женева организация "за работата й за привличане на вниманието върху катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия и за упоритите й усилия да постигне основаваща се на споразумение забрана на този вид оръжия".
Изпълнителният директор на организацията Беатрис Фин е много радостна от новината, каза на пресконференция председателката на норвежкия комитет Берит Райс-Андершен, цитирана от Ройтерс.

Комитетът е избрал организацията измежду повече от 300 предложени кандидатури. Огласяването на наградата е кулминацията на тази седмица, в която бяха обявени новите нобелисти в областта на медицината, физиката, химията и литературата, отбелязва Асошиейтед прес.
Норвежкият комитет не дава информация кои са били кандидатите за отличието за мир, но уточнява, че са били предложени 215 души и 103 организации. Анализатори предполагаха, че сред основните претенденти са сирийската доброволческа хуманитарна организация "Белите каски", наред с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за ролята им за сключването на сделката за иранската ядрена програма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама