Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6538780 www.bgdnes.bg

Пилотът Николай Калайджиев, който кандидатства в НАСА: Ще пилотирам кораб до Марс!

Бивш колоездач ще е третият български космонавт

Млад летец от българските Военновъздушни сили се готви да пилотира полет до Марс и да стане третият българин, полетял в космоса.
Това научи "България Днес" от самия пилот - 30-годишният Николай Калайджиев. Преди година той завършва Националния военен университет.
"Няма отказване - твърдо съм решил да вляза в НАСА и да полетя в космоса!", категоричен бе пред вестника Ники, който вече е подал документи до американската космическа агенция, а посланикът на САЩ у нас безрезервно го подкрепя.
Да стане космонавт не било детската му мечта. Но когато преди 5 години за пръв път пилотирал самолет, разбрал, че оттук насетне иска да прави само това. И решил да не се ограничава само със самолетите, а да пилотира и космически кораб. Докато е курсант, качествата му като пилот не остават незабелязани. Дори настоящият президент Румен Радев като командир на ВСС дава повече от ласкави отзиви за способностите на младия пилот.
Калайджиев издържа с "отличен" изпита по летателна подготовка. Славата му бързо се разнася и съдбата го среща с шефа на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи д-р Соломон Паси. Вече повече от десетилетие Паси е радетел за това България най-после да има трети космонавт.


Атлантик номер 1 вижда потенциала на младия пилот и преди година води Ники Калайджиев на среща с новоназначения тогава посланик на САЩ у нас Ерик Рубин. Предлага на Рубин да се задейства програма за изпращане на трети българин в космоса, който да излети чрез програма на НАСА. Паси е убеден, че Калайджиев е човекът, който може да осъществи идеята.
Макар че отстрани това изглежда доста екзотично, посланик Рубин веднага одобрява, разказва пилотът.
"Бях изненадан колко много допадна това предложение на посланика. Негово Превъзходителство д-р Ерик Рубин ме прие много радушно и човечно. Когато се запознахме, почнах да говоря на английски, а той ме прекъсна и каза: "Я, давай да си говорим на български!". Каза ми, че ще ми помага за всичко. Чуваме се често и обсъждаме нещата по подготовката ми за НАСА. Винаги се отзовава", споделя Ники.
Голяма пречка пред обучението на българина в американските космически програми е фактът, че България все още не е член на Европейската космическа агенция. Затова на Ники Калайджиев се налага да кандидатства за НАСА чрез частни фирми, а не на държавно ниво. Хубавото при този вариант е, че процедурата се придвижва доста по-бързо, тъй като големите компании от рода на SpaceX нямат време за губене. Българинът е категоричен, че по какъвто и начин да влезе в НАСА, когато полети в космоса, на екипа му ще стои и българското знаме.

Реклама


При частните фирми и конкуренцията е много голяма, затова нашето момче е решило да докаже на целия астрономически свят, че е най-добрият кандидат. За целта Ники Калайджиев подготвя много опасен космически рекорд за „Гинес“, който трябва да се осъществи през лятото на следващата година.
"Става въпрос за рекорд за най-голямото отрицателно претоварване със самолет. Наистина е много опасно. Част е от програмата ми за развитие на космоса", обяснява пилотът.
Калайджиев споделя, че семейството му винаги го е подкрепяло - въпреки сложните, труднодостижими и опасни цели, които си поставя.
"От малък постоянно съм се занимавал с необикновени неща. Родителите ми все ми казваха, че не съм като другите деца, че ме влекат. За известно време се занимавах с екстремни спортове, бях колоездач. Така че, когато преди няколко години се прибрах вкъщи и казах: "Ще стана космонавт", всички го приеха на сериозно и спокойно", обяснява Ники Калайджиев.
Голямата му мечта е да пилотира полет до Марс. Наясно е, че такъв полет само в едната посока трае около половин година. Време, в което ще трябва да е затворен в тясно пространство с още няколко души. Това изобщо не го притеснява.
"Свикнал съм да правя лишения в името на голямата цел. А тази ми е приоритетна!", категоричен е той.
Подготвен е и за ситуациите, в които може да стане проблем в космоса.
"Ако астронавтът има техническите познания и умения да пилотира, ще се справи. Не трябва да разчита само на автоматиката", обяснява Калайджиев. По думите му това, което най-много търси НАСА в бъдещите си пилоти, са твърд характер, физическа издръжливост и най-вече психическа стабилност.
Ники Калайджиев си има и любим астронавт - Георги Иванов, първия българин, полетял в космоса.
"Той е уникален - и като космонавт, и като човек, и като характер. Разговарял съм на няколко пъти с него, но не сме обсъждали моето желание да вървя по неговите стъпки. Надявам се един ден той да е горд с мен така, както аз се гордея с него", пожелава си младият български пилот, отправил поглед към звездите.


Президентът Румен Радев:
Притежава умения за астронавт

Докато е командир на ВСС, настоящият президент Румен Радев дава отлична оценка за качествата на пилота Николай Калайджиев.


"Притежава умението да изпълнява движение с точната амплитуда, с определената скорост и интензивност, в необходимото темпо и ритъм, за точното време, за което да е максимално прецизен в пилотирането. Точно такова умение е нужно за пилотите и космонавтите, които управляват съвременни летателни апарати", пише в рецензията си настоящият държавен глава.


НАСА представи марсоход с 23 камери

Ако успее да стигне до пилотиране на полет до Марс, на Ники Калайджиев може би ще се наложи да управлява и новия Марс Роувър, който НАСА представи буквално преди часове - NASA 2020 Mars. Той има цели 23 камери, включващи и такива с 3D имидж.

Бисерка БОРИСОВА

Реклама
Реклама
Реклама