Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6712335 www.bgdnes.bg

3 г. условно за трафиканти на бебета

Скандално смешни наказания за семейство трафиканти на бебета!

Кланът Мустафа набирал бременни жени, които да продадат рожбите си в Гърция. За схемата Мехмед, жена му Гюлшен и синът им Сали се признават за виновни и получават по три години условно с 5-годишен изпитателен срок, научи "България Днес".

Споразумението е одобрено от спецсъда, а магистратите се смиляват над продавачите на бебета и дори не им налагат глоба, каквато се предвижда по закон. Така каналджиите се сдобиват с условни наказания и се отървават от делото, което бе образувано срещу тях като престъпна група за трафик на хора. Организацията действала основно в Ямбол и Сливен, както и на територията на Гърция. Мехмед Мустафа е осъждан, с Гюлшен са с основно образование и са безработни. Сали Мустафа е с начално образование. За канала за търговия с бебета тримата ще платят по 65 лева разноски.

Реклама

Чудовищният план, при който българки продават чедата си на бездетни гръцки семейства, е разкрит през лятото на 2010 година. Тогава разследващите от двете страни разбиват канала за трафик на бебета и арестуват семейство Мустафа. Бременните жени също проговарят и разказват подробности за организацията. Те обяснили, че от немотия се навили да се разделят с рожбите си и да ги продадат в южната ни съседка.

Първата жертва е Събка Димитрова от Ямбол. Нея я увещавали от юни 2009 г., като я убедили срещу 8 хил. лева да продаде бебето си. На 26 септември в 21 ч. я прекарали през ГКПП Кулата, за да роди в Гърция и да остави там отрочето си.

Друга "златна кокошка" за семейство Мустафа е Дияна Михайлова от Ямбол. На нея трафикантите обещали 100 бона, за да роди детето си в Гърция и да го остави там. Заверата станала в края на 2009 г., а на 12 март 2010 г. я закарали в Гърция през ГКПП Кулата. Престъплението е извършено при пряк умисъл и с цел получаване на облага от продажба на детето на Михайлова след раждането му, сочи прокуратурата.

Срещу тлъста сума трябвало да се раздели с бебето си и Марияна Петрова от село Злати войвода. Тя е прекарана през границата в ранните сутрешни часове на 30 юни 2010 г. Бременните жени прекосявали границата, раждали на гръцка територия, оставяли бебетата си и се връщали в родината с празна утроба и пълен портфейл.

Това не е първият разкрит случай на търговия с бебета. Гръцките власти редовно разплитат българските схеми за припечелване от новия живот. Обикновено се търсят бедни ромки от селата в Югоизточна България. Когато влязат в деветия месец, ги отвеждат в Гърция, а след раждането бебето се осиновява от гръцко семейство, като документите се уреждат от местен адвокат, който също е част от незаконната схема.

Повечето майки заминават доброволно, тъй като им обещават добра печалба. Едно бебе върви около 5 хил. евро, сочат данните на разследващите. Някои жени обаче остават разочаровани, защото до тях стигат дребни суми от около 300 евро, а тлъстите пачки от осиновителите се прибират от каналджиите и останалите участници. Случвало се е родилки да не получат и една стотинка, като са лъгани, че децата им са починали.

Реклама

Паралелно със семейство Мустафа бе разбита и друга каналджийска група - на седем роми от Нова Загора. За тартори бяха посочени 35-годишният Яшар и жена му Шефкие. Те се занимавали с трафик на бебета и сводничество. Разследващите доказали участието им в десет случая на продажба на деца. Всички изтъргувани деца живеят при осиновителите си, установили разследващите.

Фондация се грижи за Русия ангел

Фондация "Детска усмивка" отглежда Русия ангел Мария. Случаят със синеокото албиносче гръмна през 2013 г., когато тя беше на три години и половина. Мария беше намерена в ромски катун край град Фарсала при семейството на Елефтерия Димопуло и Христо Салина след сигнал за покупко-продажба на дете. ДНК проба доказа, че нейни биологични родители са Сашка и Атанас Русеви от ромската махала в град Николаево. Семейство Русеви има 10 деца, а майката Сашка обясни, че оставила дъщеря си да бъде отгледана от хората, при които работела в Гърция, защото нямала възможност да я издържа.

Реклама
Реклама
Реклама