Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6723739 www.bgdnes.bg

Цвета Кирилова: Да ни пробуди хоро на 3 март

Нека премиер, президент, Лиляна Павлова и Доналд Туск се хванат на хорото

КОЯ Е ТЯ

Цвета Кирилова е журналист, общественик и председател на "Сдружение Азбукари". За трета поредна година организира общонародно българско хоро за националния празник 3 март. То ще се проведе в цял свят, където има български общности. В София хорото ще се завърти точно в 12 ч. в парка "Заимов". За родолюбивите начинания, паметта към Апостола и отношението на властта към патриотизма четете в следващите редове.

Реклама

- Г-жо Кирилова, отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски. Има ли достойни негови следовници днес?

- Надявам се да се откроят поне последователи, защото фигура от такъв мащаб едва ли ще имаме в нашето бъдеще. Левски е титанът, който е съвкупен образ на добродетели, ценности, отговорност, честност, безкористност, смелост, любов към родината. В днешно време почти невъзможно е да се срещнат в един образ, защото ценностите са девалвирали. Левски е икона, светец, недостижима цел, към която трябва да се насочат всички български умове и сърца. За да можем поне частично да го наподобяваме и да предаваме неговите завети в бъдеще. Посоката, която ни е дал, е ясна - да бъдем българи - честни, отговорни, справедливи и безкомпромисни към опитите лъжата да омаскарява чистотата на българската душевност. Всеки такъв опит трябва да се разобличава и наказва най-строго. Няма по-висша личност от него.

- Как се роди идеята за всеобщо българско хоро по цял свят на 3 март?

- Трета година поред от сдружение "Азбукари" правим тази инициатива. А от две години младата гражданска група "Българи за България" се включват към нас. "Пробуждане с хоро" на 3 март се появи като мотивация българите да повярват в своя национален празник. А също и да обединим двете полярни групи - русофили и американофили. Какво по-хубаво от българското хоро? Не е нужно човек да е подготвен с кой знае колко специални атрибути, за да се включи. Участват много деца и ансамбли. По този начин се опитваме да накараме училищата да мислят за идеята за навлизане на фолклора в учебния процес.

- Това също е добра идея.

- Да. По подобие на физзарядката децата започват да учат емоционално приповдигнати и заредени. И учебният процес ще е много интересен. Сега децата от дълбокия си сън ги хвърлят в първия учебен час и те трябва да бъдат концентрирани, активирани и мислещи. Това е много трудно за малките деца. Затова искаме да обърнем внимание и от три години лансираме идеята. Желанието ни е да убедим Министерството на образованието, че навлизане на хорото като СИП или ЗИП в училищата би могло да подпомогне много децата в учебния процес.

- На какво учи хорото?

Реклама

- То не е само вид физическа активност. Това е момент, в който малчуганите се групират в колектив и започват да се учат на отборна игра, да се синхронизират помежду си. Стъпките в хорото имат много благоприятно въздействие върху физиката и организма. Дори върху боледували от настинка или грип имат оздравителен ефект.

- Вие играете ли хоро?

- Хората са около 100 от всички фолклорни области и аз от две години се опитвам да усвоя повечето. Помага много за координацията. От друга страна, има голямо вълнение, защото всички споделят една и съща ценност. Възрастни си говорят за събития от миналото и какви спомени пазят покрай хората, как са празнували, какво са правили и т.н. А децата гледат, въртят очички и наистина се чувстват задружни и сплотени. Хорото е наднационална, надполитическа, надзлободневна идея, която може да ни накара да се обединим.

- Колко души очаквате в столичния парк "Заимов" на 3 март?

- По данни на полицията миналия 3 март в парка "Заимов" в София, където традиционно се организира пробуждането с хоро, е имало около 3000 души. Това показва, че само за една година има голям ръст и интерес. От друга страна, хубавото на това хоро е, че се опитваме да го пренесем и към българите зад граница. Апелът ми е всички наши сънародници по места да се самоорганизират. Наша слабост е, че чакаме някой нещо да организира. Няма как да дойдем едновременно в Австралия, Малта, Германия. Имали сме хора в Севера Ирландия, Чикаго, Бостън, Лос Анджелис, Финикс, о-в Крит, Дубай, Абу Даби, Италия, Сърбия. Всички тези хора си направиха свои предварителни видеа с поздрави, които качваме в нашата фейсбук страница. Нашият стремеж е да покажем, че където има и един българин, там е България. И тази година имаме потвърждение от почти всички места. За нас е много важно, че от Западните покрайнини са много активни. Тепърва ще се увеличават участниците. Най-много се засилват в края на февруари. Подготвили сме богата фолклорна програма, дело на Радослав Тодоров, художествен ръководител на "Български ритми" и клуб за народни танци "Витоша". Ще бъде зрелищно събитие.

- Някой от властта прояви ли интерес?

- Не. Нито първата, нито втората година, нито сега. Нито желание, нито подкрепа имаме от тях. Много от нас финансират с лични средства, приятели също дават пари и този концерт е едно голямо благотворително събитие за всички присъстващи. Някак си е нелепо, докато председателстваме Съвета на Европейския съюз, никой да не обърне внимание на това важно събитие, чието послание е да комуникира с българите по целия свят. И ако имах подкрепата на държавата и можехме да съчетаем това взаимодействие с нея. Впечатлих се от изказването на Доналд Туск на български. Той откри и закри нашето европедседателство. Би било хубаво и няма пречка да се хване заедно с нас на хорото на 3 март. Защо не да поканим президента, премиера, Туск, Лиляна Павлова. Да видим дали могат да играят хоро. Това е българщината. Поне едно Право, Дунавско и Граовско хоро трябва да могат да играят.

- Какво трябва да знаят тези, които искат да дойдат и да се хванат на хорото?

- Началото на събитието е в 12 часа. Хубаво е да дойдат малко по-рано, за да загреят краката и тялото. Ако искат да се облекат в народни носии. Не е задължително, но е препоръчително. Както и с удобни обувки. Наш водещ ще е Рангел Вангелов, Веселин Василев - солист на ансамбъл "Загоре", шопският дует Ива и Ева Валентинови, певицата Анна-Мария, гайдари. Два часа ще е официалната програма, а хорото ще продължи от 12 до 16 часа. Ще има надиграване със специални награди за най-добрите хороводци. Идват хора с хайдушки одежди. Дечицата виждат реални образи, а не картинки. А извън София в градовете и селата, които искат да се включват в нашата инициатива, сами могат да решат къде и от колко часа да се направи. Призовавам участниците да не късат и да не разделят хорото. Целта е да покажем, че хорото е най-красиво, когато е голямо и всички сме в синхрон.

Реклама
Реклама
Реклама