Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6854617 www.bgdnes.bg

Ужилени и със сметките за вода

Огромни и с нищо необосновани сметки за вода хвърлиха в шок софиянци в началото на месец май!

"Традиционно получавам сметки около 40 лева, но сега ми пристигна бележка за 63 лева. Увеличението е около 40%, което не е никак малко. Отгоре на всичко няма никакво обяснение на какво се дължи този скок в сметката", оплака се пред "България Днес" жена, живееща в идеалния център на столицата.

Реклама

В края на март т.г. абонатите на софийската "Топлофикация" проплакаха, че са ужилени с много надути сметки за месец, който е в края на отоплителния сезон. Потребители получиха двойно по-големи сметки от тези за февруари, когато традиционно температурите са по-ниски.

Една от причините за по-високите сметки за вода идва от наредба за ВиК услугите. На всяко тримесечие "Софийска вода" отчита показанията на индивидуалните водомери и на общия водомер на жилищната сграда. Ако се установи разлика в показанията на измервателните уреди, тя се разпределя между всички потребители в сградата. По този начин се начисляват допълнителни кубици към техния разход.

Разликата може да се получи по няколко причини:

- вътрешната водопроводна инсталация на сградата не е в добро техническо състояние и се отчитат слаби течове;

- не във всички имоти има изправни индивидуални водомери и потреблението в тях се определя на база брой живущи, което не отразява реалната консумация;

- за някои от индивидуалните водомери са изминали повече от 10 години от последната метрологична проверка, което се отразява върху точността им на измерване;

- клиенти на "Софийска вода" не са осигурили достъп за отчет на водомерите си.

Неприятното в случая е, че коректните платци бъркат по-надълбоко в джобовете си заради тези, които не са добросъвестни и не предоставят точни данни.

Реклама
Реклама
Реклама