Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6889724 www.bgdnes.bg

С лед убиха 57 000 патици

Над 57 000 патици са убити със сух лед заради птичия грип инфлуенца. Това съобщи пред "България Днес" Вержиния Георгиева, говорител на община Добрич.

Огнището на заразата е открито във ферма в село Стефаново, в която се отглеждат хиляди пекински патици за разплод. "Всички животни във фермата - 21 406 патици и 36 000 новоизлюпени, са умъртвени по хуманен начин със сух лед. Те са транспортирани в екарисажа в град Ихтиман със специални дезинфекцирани автомобили, които не позволяват да се разнесе никаква зараза", коментира Георгиева.

Реклама

От областната дирекция по безопасност на храните са категорични, че опасност от епидемия няма и са взети всички мерки за сигурността на хората. За целта са определени 3- и 10-километрови санитарни зони, в които се забраняват търговията и разселването на птици.

Животните от тази ферма били използвани за разплод и отглеждане, а не за дистрибуция в големите вериги. Затова вероятността заразени екземпляри да достигнат до масовия потребител е нищожна.

Припомняме, че в същата ферма за птици през ноември 2017 г. отново бе констатирана инфлуенца. Тогава бяха унищожени над 11 000 патици. Георгиева разясни, че не е ясна причината за повторната зараза.

Георгиева коментира, че собственикът на фермата ще бъде санкциониран, тъй като не е съобщил за повторното заразяване на птици. Размерът на глобата предстои да бъде уточнен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама