Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6891582 www.bgdnes.bg

Боршош на съд за афери за 7 млн.

На съд за множество афери на стойност близо седем милиона лева отива бившият директор на НДК Мирослав Боршош. Колосалната сума е натрупана като загуба за държавното дружество, стопанисващо двореца на културата, след сключване на серия неизгодни сделки и неправилно харчене на пари, а за да се покрият следите на ставащото, е оказвана и принуда на служителите, става ясно от изпратено вчера съобщение на прокуратурата.

При част от престъпленията помагач му е бил и Валентин Кръстев - бивш председател на съвета на директорите на двореца, допълват от държавното обвинение.

Реклама

Като връх на всичко срещу Боршош е повдигнато и обвинение за присвояване на впечатляващите 3 971 999,52 лв. Как точно е станало това от прокуратурата не уточняват.

Други над 3,4 милиона са щетите от умишлената безстопанственост, проявена от Боршош. Самата афера започва през август 2016 г. Тогава на заседание на Министерския съвет е решено да се вдигне капиталът на дружеството, стопанисващо Националния дворец на културата със 17 млн. лева. В постановлението е посочено, че средствата се отпускат целево единствено за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Половин година по-късно проверка на ДАНС показва, че Боршош си е позволил да похарчи част от парите за покриване на други разходи, макар законът изрично да му забранява това. С част от средствата са плащани сключени договори, чиито детайли са изключително любопитни. Един от тях е за юридически услуги с две адвокатски кантори, които да го консултират при обществените поръчки, макар в НДК да има на заплата няколко юрисконсулти, чиито задължения са точно това. Любопитно е, че единият договор е с кантората на адвоката, който самият Боршош ползва лично.

Отделно от това шефът на НДК е платил на външна фирма за изработване на интернет сайт на двореца, макар такъв вече да има. Подобен е казусът и с договорите за PR услуги с външни фирми, макар в НДК да има четирима специално назначени служители за това. С тези си действия според прокуратурата Боршош е извършил престъплението умишлена безстопанственост, а нанесените щети са в общ размер 389 624,82 лв.

Умишлена безстопанственост има и при сключени договори за лизинг на луксозен джип "Лексус", който Боршош ползва лично. При проверката на прокуратурата става ясно, че в момента на сключването им НДК е притежавало няколко автомобила, сред които и скъпа лимузина. Отделно от това с решение на правителството за ползване от ръководството на двореца е предоставена още една скъпарска кола. Това не пречи на Боршош да сключи договорите за наем на луксозния джип. По тях общо НДК е платило над 50 бона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама